Een hand op je schouder

24 December 2013 / Bestuur VVOG / Algemeen

Terwijl de wind in die avond voor Kerst verder aanwakkerde liep ik 's avonds door ons dierbare Harderwijk verwonderd over wat ik zag.

De kerkklokken klonken dwars door het gefluit van de wind en speciaal op deze avond voor kerst trotseerden velen regen en wind. Waarom ?  Waarschijnlijk omdat Kerst een moment is om even afscheid te nemen van de haastige dingen van alle dag, om misschien tot diepere bezinning te komen. Het is mooi, dat veel mensen daarbij kracht, hoop en troost vinden bij het geloof.

Ik liep verder de avond in en passeerde huizen waar de lichtjes van de kerstboom en zelfs kaarsjes oplichten en waar kinderen, de hond en mama en papa genoten van elkaar en deze bijzondere omgeving. Het is mooi om te zien dat mensen nu even  tijd voor elkaar nemen, even weg zijn van die alom aanwezige informatiegolf en de kring van het gezin zoeken.

Een felle windvlaag teisterde mijn gezicht en ik dook nog verdere weg in mijn warme jas en passeerde een huis waar slechts één lampje brandde. Geen kerstboom, niemand in huis, of nee, toch wel. Een oude vrouw weggedoken in de te grote stoel, turend naar buiten. Ik steek mijn hand op en ze zwaait met een droeve glimlach terug.

Een paar huizen verder .... een moeder met vier kinderen zit aan de tafel, die spaarzaam verlicht wordt door een eenvoudige lamp. Aan alles in en rond het huis is te zien dat dit gezin het moeilijk heeft. En toch, de kinderen lachen en moeder komt trots met een zelfgebakken taart en ik zie ze smullen.

Ik moet ook denken aan al die mensen en gezinnen die Kerst helemaal niet gezellig en leuk vinden, omdat ze een dierbare hebben verloren, een naaste hebben die ernstig ziek is of omdat ze een hele nare herinnering aan Kerst hebben. Zo tegenstrijdig kan Kerst dus zijn.

En toevallig kijk ik op datzelfde moment net een huis binnen, waar iemand alleen aan tafel zit, zijn armen diep gebogen over zijn hoofd. Achter hem staat, waarschijnlijk zijn dochter en zij legt alle warmte en troost in haar hand die zij op de schouder van de man legt.

Ik hoop dat u allen een hele zalig kerst zult hebben en ik weet bijna zeker dat u óf die troostende hand wilt zijn of die troostende hand zult krijgen. Want dat verdienen we allemaal.

Namens het bestuur wil ik u naast die fantastische warme kerstwens ook een heel mooie jaarwisseling toewensen. Laten we er in het nieuwe jaar nog meer voor elkaar zijn.

Lees bericht

Op 23 maart staat het Business Event 'Golf Meets Voetbal' op de agenda.

18-03-2024

Een mooie samenwerking tussen Soli Clean B.V.Dorhout Mees en VVOG Harderwijk.

Lees bericht

Word jij ballenjongen/-meisje bij een thuiswedstrijd van Ajax?

18-03-2024

We hebben een toffe kans voor jou! 

Lees bericht

Voor de leden van VVOG Harderwijk, met korting naar de wedstrijd Nederland - Schotland vrijdag 22 maart.

17-03-2024

Wat mooi, dankzij een lid van VVOG Harderwijk kun je met korting naar deze wedstrijd.

Nieuwsoverzicht Archief