Terugblik 1e competitiehelft Hoofdklasse C

16 Januari 2014 / Redactie / Nieuws van het eerste

Nu de competitie hervat wordt, kijken we graag even terug op de eerste helft van de competitie in de Hoofdklasse C.

ACV eindigde de eerste helft van de competitie als koploper van de hoofdklasse C. Na een wat haperende competitiestart, 1-1 bij VVOG, een benauwde 1-0 winst tegen Berkum gevolgd door een 1-2 nederlaag tegen CSV Apeldoorn, begon ACV aan een geweldige opmars. Gedurende tien wedstrijden achtereen, bleven de Assenaren ongeslagen. In die tien wedstrijden wisten Harkemase Boys, 3-3 en Staphorst, 1-1 in Assen, ACV nog van een overwinning af te houden. Alle andere ploegen moesten het hoofd buigen voor de ambitieuze Assenaren, waaronder de naaste concurrenten voor de titel: Flevo Boys – ACV 1-3, SVZW – ACV 2-3 en ACV – Genemuiden 1-0. Een overduidelijke herfstkampioen met 30 punten, slechts één nederlaag, drie maal gelijk en een doelsaldo + 14.

Harkemase Boys, tweede plaats, is de sterkste achtervolger op ACV. De ploeg heeft 27 punten moest één nederlaag meer incasseren dan ACV en heeft een doelsaldo + 13. Opvallend: de twee nederlagen van Harkemase Boys vonden plaats op het eigen sportpark De Bosk, tegen WHC 1-2 ? en Flevo Boys 1-2. De 3-3 tegen GO Ahead Kampen, op De Bosk, was verrassend.

Flevo Boys ging als een speer, in de eerste weken van de competitie. Al in de eerste wedstrijd werd Staphorst met een 6-2 nederlaag de polder uitgestuurd. Na zes wedstrijden was Flevo Boys de glorieuze koploper met even zoveel overwinningen, 18 punten en een doelsaldo 20-8 (+12). Daarna raakte de ploeg in een merkwaardige terugval. Wedstrijd zeven, uit bij SC Genemuiden, ging met 4-2 verloren. SC Genemuiden nam de leiding over van Flevo Boys (doelsaldo). Er volgde op eigen veld een 4-0 nederlaag tegen VVOG, een 2-2 gelijkspel bij Berkum en weer een thuisnederlaag, nu tegen ACV, dat met een 3-1 winst Sportpark Ervenbos verliet. Dat betekende elf verliespunten, in vier wedstrijden voor Flevo Boys.  De laatste drie competitie wedstrijden was Flevo Boys weer op de “herstel toer”. Met een 4-4 tegen Go Ahead Kampen, overwinningen resp. op Drachtster Boys, 2-0 en DETO 2-1, werd de eerste helft van het seizoen nog redelijk goed afgesloten met een mooie derde plaats in de stand, op slechts 4 punten van koploper ACV.

SC Genemuiden, één van de grote kampioenskandidaten, met een snelle terugkeer naar de topklasse bovenaan het verlanglijstje. De start met drie overwinningen op resp. Go Ahead Kampen 4-0, Drachtster Boys 2-0 en DETO 3-0, was uitstekend. Op sportpark Het Noorderslag temde Staphorst SC Genemuiden door de ploeg op een 3-1 nederlaag te trakteren.  Nauwelijks geschrokken van die nederlaag werden er weer drie overwinningen genoteerd. Daarna volgde er toch een dipje voor de kampioenskandidaat. Uit de laatste zes wedstrijden voor de winterstop zag SC Genemuiden maar liefst 11 punten verdampen. De 6-2 nederlaag in eigen huis, tegen SVZW kwam keihard aan. Er volgde een benauwde 1-0 overwinning bij CSV Apeldoorn, een 1-1 bij Harkemase Boys en een doelpunten rijke 6-4 overwinning bij VVOG. Alles leek weer prima te verlopen. Dus niet. De laatste twee wedstrijden voor de winterstop bezorgden SC Genemuiden een geweldige domper. Eerst was er de 2-1 nederlaag bij Berkum. De laatste wedstrijd in Assen, tegen ACV (27 punten) kon SC Genemuiden (25 punten) bij winst, toch nog de koppositie en de titel herfst kampioen bezorgen. Er moest dan wel worden gewonnen. ACV werkte daar niet aan mee en won de topper in Assen met 1-0. SC Genemuiden zag daardoor koploper ACV naar een voorsprong van vijf punten uitlopen, terwijl Harkemase Boys en Flevo Boys, SC Genemuiden passeerden in de competitiestand. Met een zwaar teleurstellende vierde plaats en 25 punten begon SC Genemuiden aan de winterstop.

STAPHORST leidt de middenmoot, met een keurige vijfde plaats en 21 punten. De ploeg scoort de meeste punten op het eigen sportpark Het Noorderslag. Van de zeven thuiswedstrijden werden er maar liefst zes gewonnen. (18 punten). Alleen Harkemase Boys wist in Staphorst een overwinning te scoren, het werd 2-0 in het voordeel van de Friezen. Buiten Staphorst heeft de ploeg het moeilijk. Slechts drie maal een gelijkspel, geen enkele overwinning, was de buit van Staphorst in den vreemde, toch merkwaardig.

SVZW, middenmoter, is tot nu toe bezig aan een teleurstellend seizoen. SVZW was, gezien de sterkte van de vernieuwde selectie, door de “kenners” al min of meer een plaats toebedeelt in de topklasse 2014-2015.  Het bereiken van die topklasse zal ook na dit seizoen voor SVZW, zoals het er nu uitziet, een moeilijk verhaal worden. De eerste vijf wedstrijden (derde plaats) “draaide ” SVZW nog redelijk mee met de kopgroep. Er volgden daarna echter drie “1-0” nederlagen tegen Flevo Boys, Harkemase Boys en CSV Apeldoorn, waardoor SVZW naar de achtste plaats zakte, met ruime achterstand op de bovenste plaatsen. Na de drie “1-0” nederlagen kwam er een opleving bij de Zwaluwen. Met drie overwinningen, de opvallende 6-2 winst bij SC Genemuiden, een gelukkige 1-0 op VVOG en 3-2 bij Berkum, was er weer uitzicht, op aansluiting bij de kopgroep.  Wedstrijd 12, op het eigen sportpark Het Lage Veld, moest ACV naar een nederlaag worden gespeeld, om die aansluiting te bewerkstelligen. ACV weigerde mee te doen aan het feestje van SVZW. De Assenaren lieten een zwaar teleurgesteld SVZW achter in Wierden, door de drie punten via een 3-2 winst mee naar Assen te nemen. Voor ACV was wedstrijddag 12 helemaal geweldig.  SC Genemuiden verloor met 2-1 bij Berkum en Harkemase Boys kwam niet verder dan 3-3, op het eigen De Bosk tegen Go Ahead Kampen, waardoor ACV de leiding overnam van SC Genemuiden in de hoofdklasse C.  De 1-1 bij Go Ahead Kampen, in de laatste wedstrijd voor de winterstop, was ook al een tegenvaller voor SVZW en de gehoopte aansluiting bij de kopgroep ging de mist in. Met een zesde plaats, 20 punten, een achterstand van maar liefst tien punten op koploper ACV, begon SVZW, niet al te vrolijk aan de winterstop.

VVOG (16 punten), Berkum en CSV Apeldoorn (15 punten) behoren ook nog bij die middenmoot. Zij staan resp. op de zevende, achtste en negende plaats in de stand, maar de voorsprong op de degradatie nacompetitie en rechtstreekse degradatie plaatsen is niet bepaald geruststellend. Dat zelfde geldt ook voor Drachtster Boys, dat met 14 punten op de tiende plaats staat. Voor VVOG, Berkum, en CSV Apeldoorn geldt, een te wisselvallig en enigszins tegenvallend optreden in het seizoen tot nu toe. Er was door de drie ploegen op een betere uitgangspositie gerekend, bij het bereiken van de winterstop.

Drachtster Boys door “de kenners” direct al aangewezen tot een degradatie kandidaat, presteerde t/m de tiende wedstrijd boven verwachting, met op dat moment een zevende plaats en 14 punten. Drachtster Boys kon zich op die positie echter niet handhaven. De drie laatste wedstrijden, voor de winterstop, werden met verlies afgesloten waardoor Drachtster Boys naar de tiende plaats zakte met nog steeds die 14 punten.

De onderst vier plaatsen in de stand worden in volgorde bezet door:

Go Ahead Kampen elfde plaats en 12 punten (nacompetitie plaats). De terugkeer in de hoofdklasse loopt niet zoals werd verwacht bij Go Ahead Kampen. De ploeg heeft het moeilijk. Drie thuis overwinningen (VVOG 4-1, WHC 4-2 en DETO 1-0) twee maal een gelijkspel ook op eigen grond (Flevo Boys 4-4, SVZW 1-1) en een 3-3 bij Harkemase Boys brachten de 12 punten op de teller.

DETO Twenterand, twaalfde plaats en ook 12 punten (nacompetitieplaats). Een plaats in de stand die door niemand was verwacht. Zeker niet bij DETO zelf. Na de degradatie vorig seizoen uit de topklasse, werd de selectie sterk gewijzigd. En deze ijzersterke selectie, zo veronderstelde men bij DETO, kreeg het volledige vertrouwen  voor dit seizoen. De hoog verwachtingen werden niet waar gemaakt. Het grote manco bij DETO is het scorend vermogen. Slechts 13 doelpunten staan er op de teller. De laagste score in de hoofdklasse C. Met slechts drie maal winst (thuis SVZW 1-0, CSV Apeldoorn 3-2), (uit Berkum 2-1), en driemaal een gelijkspel (thuis twee maal een 0-0, tegen VVOG en Drachtster Boys) en –uit- bij WHC 3-3 leverden de te magere 12 punten op. Zonder meer een vreselijke tegenvaller voor het ambitieuze DETO Twenterand.

Ook voor WHC is het seizoen niet gemakkelijk. Interne problemen maken het allemaal niet zo eenvoudig voor WHC. Plaats dertien in de stand (degradatieplaats) met slechts elf punten is niet de plaats waar het grote WHC behoort te verkeren. Slechts twee overwinningen (thuis VVOG 2-1), (uit bij Harkemase Boys 2-1) met vijf gelijke spelen was de totale buit, 11 punten. Voor WHC is die score te mager om tevreden terug te kijken naar de eerste helft van het seizoen.

Debutant AZSV maakte een moeilijke start als debutant in de hoofdklasse. De ploeg is de rode lantaarn drager in de hoofdklasse C, met tien punten. De ploeg startte met een 2-2 op eigen veld tegen WHC en dat gaf de burger moed. Het viel daarna allemaal niet mee voor de debutant. Nederlaag op nederlaag volgde, tot op 16 november Go Ahead Kampen op bezoek kwam in Aalten. En die tiende competitie wedstrijd werd een heerlijk feestje voor AZSV. De ploeg boekte de eerste overwinning in de hoofdklasse. Go Ahead Kampen werd met 3-0 verslagen. AZSV wist ook de twee volgende wedstrijden verrassend in winst om te zetten.

Drachtster Boys kreeg in Friesland met 1-0 klop en ook DETO op bezoek in Aalten, werd met een 2-1 nederlaag geconfronteerd. De laatste wedstrijd voor de winterstop werd een kleine nederlaag. In Staphorst moest AZSV de drie punten aan de thuisclub laten. Toch ging AZSV, gezien de resultaten van de laatst weken met een goedgevoel de winterstop in. De strijd, om degradatie te voorkomen, zal in het tweede seizoen helft in volle hevigheid worden voortgezet door AZSV.

VVOG speelde eerste helft van het seizoen nog al wisselvallig. De competitiestart was zeer matig mede als gevolg van een groot aantal blessures in de eerste vijf wedstrijden van de competitie. De start tegen ACV op de Strokel eindigde in een benauwde en gelukkige 1-1. De tweede wedstrijd, uit bij Go Ahead Kampen, werd een afgang voor VVOG. Na een 1-0 voorsprong werd VVOG in het tweede deel van de wedstrijd naar een 4-1 nederlaag gespeeld. VVOG herstelde zich enigszins door een moeizame 1-0 overwinning op Drachtster Boys en twee gelijke spelen tegen DETO en Staphorst resp. 0-0 en 2-2.

Er volgde een volkomen onnodige nederlaag bij WHC, waar een veel sterker VVOG in de eerste helft van het duel, vergat een handvol opgelegde kansen in doelpunten om te zetten en op een ruime voorsprong te komen. Na de thee een beter WHC dat de winst pakte met een 2-1 score, waardoor VVOG met zes punten op de elfde plaats belandde.  De 2-1 winst tegen het onderaan staande AZSV was wel verdiend maar kwam toch moeizaam tot stand. De opleving kwam in Emmeloord bij Flevo Boys. Ineens draaide de ploeg op volle toeren. Al na 20 minuten gaf het scorebord een verrassende 0-3 score aan. Het werd een heerlijke middag voor VVOG. Met vooral in de eerst helft uitstekend voetbal werd, de toen nog koploper Flevo Boys, naar een 4-0 nederlaag gespeeld.

Tegen Harkemase Boys begon VVOG sterk. Binnen vijf minuten kreeg VVOG twee honderd procent scoringskansen die helaas onbenut bleven. Wat er daarna op de Strokel gebeurde was nauwelijks te geloven. Wat Flevo Boys overkwam tegen VVOG, gebeurde nu met VVOG tegen Harkemase Boys. VVOG speelde in de eerst helft met een aantal wijzigingen in de opstelling, vooral in de verdediging, (spelers op andere posities) en een andere speelwijze en dat kwam de ploeg duur te staan. Harkemase Boys maakte een serie schitterende doelpunten. Bijna iedere schot op doel was raak. De teller stond na 90 minuten op 1-6.

Bij SVZW werd een ongelukkige 1-0 nederlaag geleden. VVOG speelde in Wierden een prima wedstrijd. Beide ploegen deden niet voor elkaar onder. Helaas voor VVOG scoorde SVZW in de 87e minuut toch nog de niet verdiende 1-0. In een fraai doelpunten festival moest VVOG tegen SC Genemuiden met 6-4 het onderspit delven. Twee aanvallende ploegen zorgden voor een mooie voetbalwedstrijd. SC Genemuiden deed dat iets beter en slimmer en VVOG verloor uiteindelijk met 6-4.

VVOG sloot de eerste helft van het seizoen af met twee uitstekende wedstrijden, een keurige 3-0 overwinning op CSV Apeldoorn en een gelijkspel 4-4 bij Berkum. In de blessure tijd, 93e minuut, scoorde Berkum de gelijkmaker 4-4 en wist VVOG toch nog van de verdiende overwinning af te houden.

VVOG bezet de zevende plaats met 16 punten.

Op naar de tweede competitie helft, welke aanstaande zaterdag begint.

Lees bericht

Hulp gevraagd bij Allinq Jeugdtoernooi op 24 augustus

28-03-2024

Op 24 augustus gaan we het Allinq jeugdtoernooi organiseren. Hierbij een oproep om een steentje bij te dragen aan dit toernooi.