Harderwijker Bram van Polen voelt nestwarmte in Zwolle

28 Augustus 2008 / Redactie / Algemeen




door Herman Nijman. 
bron De Stentor  vrijdag 22 augustus 2008
 
Bram van Polen staat onderhand middenin de groep bij FC Zwolle. De Harderwijker heeft nu ook het idee dat hij een vaste waarde in het elftal is geworden, hij heeft zich flink ontwikkeld. foto Tom van Dijke

ZWOLLE - Als helft van het duo Jut en Jul is Bram van Polen (22) een gezichtsbepalende factor bij FC Zwolle. Vaak goed voor een grap of een grol, begaan met het lot van teleurgestelde medespelers, niet aflatende loper binnen de lijnen.

De Harderwijker en maat Marcel Kleizen hebben hun late roeping gemeen. " Ik moet wat hebben met een club om lekker te kunnen spelen."

Ze zijn Jut en Jul of Knabbel en Babbel, maar delen liever zelf de bijnamen uit. Verdediger Zdenek Kaprálik, alias 'De Slager', had hem binnen een week te pakken. Met Kleizen klikt het wel, grijnst Van Polen ten overvloede. Het duo revalideerde twaalf maanden geleden samen na een slepende blessure en vond elkaar in de ellende. "Het gevoel bij de club is ook gewoon goed, ik voel me hier thuis." Zijn rol binnen de groep is daardoor veranderd. Van Polen heeft pas nu het idee dat hij een basisspeler is. Op de rechterflank, maar ook geregeld als controlerende middenvelder. "Duels ingaan, tweede ballen pakken, op het middenveld kan ik mijn energie wel kwijt. En je komt meer aan de bal. Ik heb ook niet de acties en de snelheid om een back makkelijk te passeren."

Met Kleizen liep Van Polen tijdens het trainingskamp op Mallorca zomaar met een kale kop rond. Ineens werd ook het kermisapparaat met knuffels leeggehaald, met alle consternatie vandien. "We hebben serenades gezongen, voor kerstman gespeeld. Het sloeg allemaal nergens op, maar was wel leuk."

Esteban Giglio kon vorige week echter ook op bijstand rekenen, toen hij al voor rust werd gewisseld. "Dat ging met handen en voeten, hij spreekt nog nauwelijks Engels. Maar ik kan mij goed voorstellen hoe zo'n jongen zich dan voelt." De Zuid-Amerikanen zijn uitgenodigd voor een etentje. Alles om de aanpassing makkelijker te maken. "Bij Vitesse moest je na de training snel zijn met douchen om nog een teamgenoot te treffen. Bij Zwolle is er altijd wel iemand om een bakkie koffie mee te drinken. Over het vorige seizoen kan ik een boek schrijven, soms hadden we buikpijn van het lachen. Die sfeer helpt, als je lekker in je vel zit, speel je beter."

De cynische teksten van trainer Jan Everse spelen daarbij een rol. "De eerste keer dat ik een bal verkeerd aannam, kreeg ik meteen te horen dat ik van vijfdeklas-niveau was. 'Je ken er ook lekker veel van', zoiets. Die humor, daar moet je wel tegen kunnen. Maar de trainer weet alles van paardensport, politiek, noem maar op. En hij heeft verstand van voetbal. We zijn nog niet zo goed als in het afgelopen seizoen, maar op termijn worden we wel sterker. De wedstrijd tegen Cambuur is daarvoor een mooie test."

 

Lees bericht

Op 23 maart staat het Business Event 'Golf Meets Voetbal' op de agenda.

18-03-2024

Een mooie samenwerking tussen Soli Clean B.V.Dorhout Mees en VVOG Harderwijk.

Lees bericht

Word jij ballenjongen/-meisje bij een thuiswedstrijd van Ajax?

18-03-2024

We hebben een toffe kans voor jou! 

Lees bericht

Voor de leden van VVOG Harderwijk, met korting naar de wedstrijd Nederland - Schotland vrijdag 22 maart.

17-03-2024

Wat mooi, dankzij een lid van VVOG Harderwijk kun je met korting naar deze wedstrijd.

Nieuwsoverzicht Archief