Statement tegen racisme op de voetbalvelden

7 Maart 2016 / Bestuur VVOG / Algemeen

Lees hier het gezamenlijk statement van de besturen van Harkemase Boys en VVOG

Het incident van afgelopen zaterdag waarbij een jeugdige toeschouwer racistische uitlatingen deed richting een speler van VVOG betreuren wij, zowel VVOG als Harkemase Boys, ten zeerste. Gelukkig werd de dader direct gecorrigeerd door andere supporters die in de buurt stonden. Een daarvan is zelfs nadrukkelijk in beeld als hij met de vinger omhoog naar de dader toeloopt en hem in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk maakt dat zijn gedrag absoluut niet door de beugel kan.

Dit zelfreinigend vermogen is het sterkste wapen in de strijd tegen racisme. Achteraf is het namelijk heel moeilijk om straffen uit te delen of de daders op te speuren. Nu was het gelijk duidelijk en kon Harkemase Boys maatregelen nemen tegen de dader. Het moet namelijk duidelijk zijn dat Harkemase Boys en VVOG dit niet tolereren. Voorzitter Appie van der Veen van Harkemase Boys: “Als mens en bestuurder keur ik dit gedrag ten zeerste af, dit hoort niet thuis bij onze club en nergens niet.” Laurens de Kleine, voorzitter van VVOG, voegt daar nog aan toe dat racisme en discriminatie ontoelaatbaar zijn en dat we gezamenlijk hier tegen moeten optreden. Harkemase Boys en VVOG zullen zich beraden op verdere acties.

Het statement van de spelers van VVOG en Harkemase Boys om het veld te verlaten en de wedstrijd passief uit te spelen, moet een voorbeeld zijn voor alle voetbalclubs en met name de BVO’s in Nederland. Als een iemand het voor de rest verpest zal dit alleen maar de sociale controle vergroten om dit probleem uit te bannen van de sportvelden.

Harkemase Boys hoopt dat de club door de KNVB worden geholpen in plaats van gestraft. Clubs staan namelijk machteloos en kunnen alleen achteraf reageren. We hopen dat het optreden van de betreffende speler, VVOG en Harkemase Boys gaat gelden als schoolvoorbeeld hoe er moet worden omgegaan met racisme rond de velden.

Bestuur VVOG
Bestuur Harkemase Boys

Lees bericht

Op 23 maart staat het Business Event 'Golf Meets Voetbal' op de agenda.

18-03-2024

Een mooie samenwerking tussen Soli Clean B.V.Dorhout Mees en VVOG Harderwijk.

Lees bericht

Word jij ballenjongen/-meisje bij een thuiswedstrijd van Ajax?

18-03-2024

We hebben een toffe kans voor jou! 

Lees bericht

Voor de leden van VVOG Harderwijk, met korting naar de wedstrijd Nederland - Schotland vrijdag 22 maart.

17-03-2024

Wat mooi, dankzij een lid van VVOG Harderwijk kun je met korting naar deze wedstrijd.

Nieuwsoverzicht Archief