Update rubbergranulaat en kunstgras

29 November 2016 / Bestuur VVOG / Algemeen

Op zondag 27 november jl. is in het 8-uur journaal van de NOS een onderwerp behandeld over de mogelijke gezondheidsrisico’s van SBR-rubbergranulaat. Hierbij zijn enkele resultaten uit het onderzoek van de bandenbranche gepresenteerd en becommentarieerd door een toxicoloog. In de Stentor van dinsdag 29 november staat ook weer een artikel over hetzelfde onderwerp.

Ter voorkoming van vragen en bezorgdheid meldt het bestuur het volgende.
Op maandag 28 november heeft VVOG door tussenkomst van de gemeente Harderwijk een bericht ontvangen van de landelijke vereniging “Sport en Gemeenten” met de volgende inhoud:

Het nieuwsitem zorgt weer voor veel onrust bij verenigingen, omdat de uitkomsten van het onderzoek worden vergeleken met de consumentennorm voor chemische stoffen. Hierbij wordt de norm voor chemische stoffen vaak overschreden. Voor rubbergranulaat geldt echter een andere norm. Binnen zogenaamde REACH-verordeningen worden stoffen op basis van gebruik geclassificeerd. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een voorwerp en een mengsel. Rubbergranulaat valt onder de categorie mengsels. Hiervoor geldt dus ook een andere norm.

De uitzending wekt de indruk dat er nieuwe feiten zijn, maar deze zijn er dus niet !!

Geen wijziging van standpunt RIVM
De Vereniging Sport en Gemeenten heeft uitvoerig contact gehad met het RIVM. Het RIVM heeft geen aanleiding om haar advies te wijzigen. Namelijk dat er gewoon gesport kan worden op kunstgrasvelden met SBR-rubbergranulaat. Vereniging Sport en Gemeenten volgt het standpunt van het RIVM.

Medio december worden de uitkomsten van het RIVM-onderzoek verwacht. Wij adviseren gemeenten om dit officiële onderzoek af te wachten. Zodra de resultaten bekend zijn en aanleiding geven u hierover te informeren, zult u nader worden geïnformeerd.

Informatie            
Op de websites www.rivm.nl  en  www.sportengemeenten.nl  staat de meest recente informatie.

Het bestuur ziet dus geen aanleiding om het eerder ingenomen standpunt te herzien.
Wij wachten het onderzoek van het RIVM gewoon af en in de tussentijd kan er gewoon worden gevoetbald op de kunstgrasvelden. 

Lees bericht

Op 23 maart staat het Business Event 'Golf Meets Voetbal' op de agenda.

18-03-2024

Een mooie samenwerking tussen Soli Clean B.V.Dorhout Mees en VVOG Harderwijk.

Lees bericht

Word jij ballenjongen/-meisje bij een thuiswedstrijd van Ajax?

18-03-2024

We hebben een toffe kans voor jou! 

Lees bericht

Voor de leden van VVOG Harderwijk, met korting naar de wedstrijd Nederland - Schotland vrijdag 22 maart.

17-03-2024

Wat mooi, dankzij een lid van VVOG Harderwijk kun je met korting naar deze wedstrijd.

Nieuwsoverzicht Archief