"Met meer beleving op het veld hadden we niet hoeven degraderen"

1 Januari 2009 / Bestuur VVOG / Algemeen





VVOG-voorzitter Ruud Posthumus vertelt over bewogen jaar in clubgeschiedenis

door Marco Jansen
bron Het Kontakt

2008 was een turbulent jaar voor VVOG. De Harderwijkse voetbalvereniging verdween in mei na 25 jaar van het hoogste amateurtoneel en in oktober stapte trainer Jan Boes op na herhaaldelijke bedreigingen aan zijn adres. Toch waren er ook momenten om tevreden op terug te kijken. In februari werd een tiental nieuwe kleedkamers opgeleverd, de businessclub groeide flink en in december is VVOG in gesprek met de gemeente over de aanleg van een kunstgrasveld op het hoofdveld in 2009. Voorzitter Ruud Posthumus blikt terug op twaalf bewogen maanden en laat zijn licht schijnen over de toekomst van de club.

“Als we kijken naar de degradatie van het eerste elftal, dan is dat een bittere teleurstelling voor iedereen. Het begon eigenlijk al een seizoen eerder, toen er gespeeld moest worden om behoud van het hoofdklasserschap. Dat heeft zich doorgezet en daarom had ik meer beleving verwacht dan dat ik op het veld gezien heb. In dat geval had je niet hoeven degraderen”, denkt Posthumus.
“Daarna is de technische commissie er gezien de mogelijkheden binnen onze financiële ruimte aardig in geslaagd spelers aan te trekken die een meerwaarde hebben. Tot op heden lijken we mee te kunnen draaien in de top van de eerste klasse en met dit elftal zit de kans er in dat we een periodetitel winnen. Alles wat we meer behalen, zou fantastisch zijn. Of we kampioen zullen worden valt te bezien, aangezien naast SVZW ook DETO een kanshebber is. Ook DOS Kampen moet je niet uitvlakken. In deze competitie is er nog van alles mogelijk en wat dat betreft kan het nog spannend worden.”

Ondanks de spanning in de competitie blijven de toeschouwersaantallen wat achter, vindt Posthumus. “Het maakt niet eens zoveel uit of we hoofdklasse of eerste klasse spelen, de publieke belangstelling is matig. Als je ziet dat het tegen DVS’33 vol is, kan het bij andere wedstrijden natuurlijk altijd beter. Toch is dit een tendens die je ook bij veel andere clubs ziet. Ik weet nog goed dat toen ik hier als kleine jongen voetbalde, je bij elke wedstrijd ging kijken. De jeugd zal nu wel andere interesses hebben, want dat zie je niet meer. We proberen nu onze jeugd er meer bij te betrekken. Opvallend is dat als er iets op het spel staat, zoals tijdens de derby met DVS of de beslissingswedstrijden tegen ARC en Huizen, de mensen wel komen. Dan is er spektakel en leeft het wel.”

Zwarte rand om het afgelopen jaar is volgens de voorzitter de ‘affaire Jan Boes’ geweest. “Daar kun je niet omheen, het heeft de club meer kwaad dan goed gedaan. Het begon in april en eindigde in oktober met een kras op zijn auto. Deze situatie heeft veel energie gekost. Je hebt dit soort zaken nog nooit meegemaakt. Dat bedreigingen als deze bij een club als VVOG gebeuren en dat er waarschijnlijk toch mensen binnen de club zijn die dit hebben bewerkstelligd, is onbegrijpelijk. Het bestuur heeft tijdens een informatieavond de leden verteld wat er aan de hand is. De zaak heeft veel publiciteit gekregen, maar je hebt die publiciteit liever vanwege een mooi moment. We hadden geluk dat Henk Drost hier al de A1 trainde en dat we die zo door konden schuiven naar het eerste elftal.”

Tegenover het tragische vertrek van Jan Boes staat de verfraaiing van het toch al bijzondere sportpark De Strokel. De nieuwe kleedkamers zijn volgens Posthumus precies op het juiste moment gerealiseerd. “De oude kleedlokalen op de berg waren niet meer van deze tijd en bovendien zijn we in november de grens van duizend leden gepasseerd. We zijn dus blij met de tien nieuwe kleedlokalen. Het ziet er fantastisch uit en we zijn er erg enthousiast over, aangezien het voor een groot deel eigen werk is geweest waar veel vrijwilligers aan hebben bijgedragen. Ook de kantine is het afgelopen jaar veel gezelliger ingericht. Als ik bestuursleden van de bezoekende clubs mag geloven, vinden ze dit één van de mooiste sportcomplexen van Nederland in een schitterende omgeving.”

De steeds minder wordende waterdoorlaatbaarheid van het hoofdveld is echter een punt van zorg voor zowel huurder VVOG als eigenaar de gemeente Harderwijk. “In juli is er voor het eerst een gesprek met de gemeente geweest over de aanleg van een kunstgrasveld en afgelopen maandag is er opnieuw een constructief gesprek geweest. Zelf sta ik positief tegenover kunstgras. Er kan continu op worden getraind en er zijn geen afgelastingen meer van wedstrijden. Echter, de gebruiksvergoeding is dermate hoog dat om het betaalbaar te maken, dit een forse contributieverhoging voor de leden met zich mee gaat brengen. Op een extra algemene ledenvergadering zou het overgrote deel er mee moeten instemmen wil er in mijn beleving sprake zijn van voldoende draagvlak. Mocht het doorgaan, dan start de aanleg meteen na afloop van dit seizoen.”

Met het oog op de toekomst wil Posthumus het vrijwilligersbeleid meer vorm gaan geven. “We hebben best veel vrijwilligers, maar op bijvoorbeeld de zaterdagmorgen komen we tekort. Van de ouders van spelertjes verwachten we dat ze ook bereid zijn om een bepaalde taak op zich te nemen. Als iedereen dat doet, zou je niet vaker dan zeg één keer per maand ingezet hoeven te worden voor een activiteit. Verder is er de commissie VVOG…vooruit, die gaat bekijken wat er allemaal beter georganiseerd kan worden. Posthumus verwacht dat de sponsorcommissie, die de businessclub flink heeft laten groeien, het komend jaar moeilijk gaat krijgen. ”Ze hebben het fantastisch gedaan, maar gezien de heersende recessie vermoed ik hierin een stagnatie. Dit geldt niet alleen voor VVOG maar voor veel clubs.”

Lees bericht

Hulp gevraagd bij Allinq Jeugdtoernooi op 24 augustus

28-03-2024

Op 24 augustus gaan we het Allinq jeugdtoernooi organiseren. Hierbij een oproep om een steentje bij te dragen aan dit toernooi.

Lees bericht

Sponsoren kleden kantinepersoneel mooi aan

26-03-2024

met nieuwe polo's uiteraard voorzien van de sponsorlogo's. 

Lees bericht

Paaseieren zoeken op ons sportpark

24-03-2024

Tweede paasdag, maandag 1 april 2024, gaan we weer paaseieren zoeken op ons mooie sportpark.

Nieuwsoverzicht Archief