In 2010 moet topklasse van start gaan

4 Februari 2009 / Redactie / Algemeen




bron De Gelderlander

ZEIST - De KNVB wil in het najaar van 2010 starten met de topklasse. De voetbalbond toert nu door het land om de nieuwe competitiestructuur van de grond te krijgen. Een scheiding tussen de zaterdag en de zondag blijft hoogstwaarschijnlijk bestaan. Daarmee komen er minimaal twee topklassen in Nederland.

De KNVB onderneemt al enkele jaren pogingen de top van de voetbalpiramide bij de amateurs te veranderen. De voetbalbond wil een topliga opzetten, die aansluit bij de eerste divisie. De profs degraderen dan naar de topklasse, de beste amateurs hebben recht op een plek in de eerste divisie. In de Zeister visie wordt het algehele Nederlandse voetbal beter van de topklasse.

De KNVB gaat zeer omzichtig te werk met de materie. De bond masseert de clubs en geeft niet veel ruchtbaarheid aan alle plannen.

Dat komt ongetwijfeld door het echec van 2008. Met veel bravoure toog de KNVB door het land, maar op 31 mei torpedeerden de bondsafgevaardigden op de jaarvergadering alle plannen. Intussen waren er tal van scheve gezichten in voetballand. KNVB-officials stonden lijnrecht tegenover de oppositie. Die had een verkeerd inzicht en reageerde louter uit emotie. De tegenstanders stelden bij herhaling dat zij een eigen mening mochten hebben.

De nieuwe koers behelst meer bescheidenheid bij de KNVB. En daarmee is de topklasse veel dichterbij gekomen. Uiteraard moeten de bondsafgevaardigden in het voorjaar weer een uitspraak doen, de weerstand in de top van het amateurvoetbal is wezenlijk verminderd.

"Dat komt ook door de scheiding tussen het zaterdag en het zondagvoetbal", stelt Harrie Derks, zitend in het Centraal Overleg Hoofdklasse (COH). "Dat was afgelopen jaar een groot struikelblok. Maar laten we nu niet voorbarig zijn, we zitten pas in de verkennende fase. De KNVB wil de piramide verbeteren, daar is een aantal clubs voorstander van, maar de bondsafgevaardigden maken in juni de beslissing. En het jawoord is dan grotendeels afhankelijk van de inhoud van het voorstel."

Derks, voorzitter van zondaghoofdklasser Achilles'29 in Groesbeek, denkt dat de topklasse een verbetering voor het Nederlandse amateurvoetbal is. "Maar er zijn nog tal van knelpunten om uit te werken. Of die topklasse er nu wel of niet komt, de topamateurs willen een ander transferreglement. Het profvoetbal heeft veel meer tijd en vrijheid bij overschrijvingen. Dat vinden de topamateurs onterecht."

"Daarbij moet de topklasse niet als instrument dienen om de eerste divisie af te romen. En er moet straks geen promotieplicht voor de amateurclub naar de eerste divisie zijn. Wij willen het recht, niet de plicht. En dan ook een promotie zonder een entreefee, zoals dat tot nu toe geldt. Dan is de amateurclub meteen failliet. "

De topamateurs stellen ook voorwaarden aan accommodatie-eisen. "Je kunt niet zomaar verwachten dat een amateurclub allerlei supportersvakken realiseert. Daarvoor moet geld worden vrijgemaakt door de KNVB. En er is ook budget gereserveerd voor de topklasse. In alles is duidelijk dat er nog wel wat onderzoek nodig is om daadwerkelijk met de topklasse te beginnen."

Hoeveel topklassen er komen, is ook nog onduidelijk. Het zaterdagvoetbal opteert voor één zaterdagtopklasse. In het zondagvoetbal hebben twee zondagse topliga's de voorkeur. Dit in verband met de grote reisafstanden.

"Maar dan krijg je dus drie topklassen in het land en dat is in deze opzet niet logisch", beaamt Derks. "Het voorstel van de KNVB wordt dan dus twee of vier topklassen in Nederland. Met een zaterdagtak en een zondagtak."

De KNVB doet een voorstel omtrent de topklasse in de voorjaarsvergadering van het amateurvoetbal op 6 juni.

 

Lees bericht

Hulp gevraagd bij Allinq Jeugdtoernooi op 24 augustus

28-03-2024

Op 24 augustus gaan we het Allinq jeugdtoernooi organiseren. Hierbij een oproep om een steentje bij te dragen aan dit toernooi.

Lees bericht

Sponsoren kleden kantinepersoneel mooi aan

26-03-2024

met nieuwe polo's uiteraard voorzien van de sponsorlogo's. 

Lees bericht

Paaseieren zoeken op ons sportpark

24-03-2024

Tweede paasdag, maandag 1 april 2024, gaan we weer paaseieren zoeken op ons mooie sportpark.

Nieuwsoverzicht Archief