Jan Boes wil in zijn hart nog trainer van VVOG zijn

21 Oktober 2009 / Marco Jansen (Stentor/Het Kontakt) / Algemeen

Ik vind het verval van de club verschrikkelijk om te zien

door Marco Jansen
bron De Stentor (16 oktober 2009)

Op 12 oktober 2008 besloot VVOG-trainer Jan Boes na hernieuwde intimidaties in de persoonlijke sfeer dat het mooi was geweest. De Almeerder was bezig aan zijn derde seizoen in Harderwijk, maar kon zijn werk door een anonieme bedreiger niet verder voortzetten.

Jan Boes ging door een diep dal en verdween in de anonimiteit, maar heeft het voorval een jaar later volledig verwerkt. “Het had tijd nodig om te slijten, maar het gaat nu weer uitstekend met me.”

Boes had twee weken na zijn opstappen al een nieuwe functie in de voetballerij. Voor FC Omniworld verricht hij scoutingwerk voor trainer Henk Wisman en ook IJsselmeervogels-coach Roy Wesseling kan dit seizoen een beroep op hem doen. “Iedere vrijdagavond zit ik bij een wedstrijd uit de Jupiler League om de aankomende tegenstander te analyseren. In augustus belde Roy of ik dat ook voor hem wilde doen, zodat ik elk weekend bij een wedstrijd uit de hoofdklasse zit. Ik wilde graag bij het voetbal actief blijven en ben er zeer content mee.”

Spijt van zijn vertrek bij VVOG heeft hij niet. “Het was geen keuze maar een gedwongen beslissing. Ieder weldenkend mens was misschien bij de eerste keer al opgestapt. Het was niet verantwoord om langer door te gaan.” Boes voelt zich niettemin beroofd van zijn passie. “Het proces was nog niet klaar en is op onnatuurlijke wijze afgebroken. Vier keer per week was je heel intensief met elkaar bezig en Richard Pel (assistent-trainer) sprak ik zelfs dagelijks. Je was één grote familie met z’n allen en ineens werd ik daar uit gehaald. Dat was heel pijnlijk.”

Rancune is aan Boes niet besteed als de sportieve malaise van ‘zijn’ club ter sprake komt. “Ik vind het gewoon verschrikkelijk. In plaats van in de hoofdklasse bivakkeer je nu in de onderste regionen van de eerste klasse. Ze moeten degene die de bedreigingen heeft gestuurd maar een bedankbriefje sturen namens de club”, klinkt het cynisch. Dat het verval van VVOG zo snel is gegaan, verbaast hem niet. “Er is eind vorig seizoen een ongelooflijk groot verloop aan spelers geweest en daar is qua ervaring weinig voor teruggekomen. Ook heeft de club – waarschijnlijk noodgedwongen – de geldkraan dichtgedraaid.”

Hij volgt de club nu meer op afstand, maar Boes denkt nog wekelijks aan VVOG. “Voor mijn gevoel zit ik er nog middenin en in mijn hart zou ik zo weer terugwillen, aangezien de club op het moment dat ik vertrok volop in beweging was. Toen ik erin stapte stond de club tot de knieën in de modder, maar al vechtend kwamen we eruit. Met een select gezelschap (Boes noemt de namen Barend Kappers, Laurens Sloot, Ben te Brake en Marco Roelofsen) waren we bezig de boel op de rit te krijgen. De degradatie uit de hoofdklasse was een streep door de rekening, zeker omdat de club op organisatorisch vlak allerlei stappen aan het maken was. Het seizoen erop in de eerste klasse gaf voldoende aanleiding om te veronderstellen dat de kans dat je dat jaar zou terugkeren in de hoofdklasse heel groot was.”

Ondanks zijn warme gevoelens voor VVOG denkt de Almeerder dat een terugkeer bij de club waar hij zijn werk niet kon afmaken er voorlopig niet inzit. “Ik vind VVOG een prachtige club om bij te werken; er is sprake van een mooi spanningsveld tussen prestatie en plezier. Er is alleen wel een verschil tussen gevoel en verstand. Het probleem is niet opgelost, dus is een terugkeer op korte termijn niet realistisch. Wel wil ik zo snel mogelijk weer ergens als trainer op het veld staan.”

Onderschrift foto: Ondanks een gedwongen ‘sabbatical’ heeft Jan Boes het contact met de voetballerij geen moment verloren. Maar de fiscalist bij de Belastingdienst in Amsterdam wil zo snel mogelijk als trainer weer op het veld staan.

Lees bericht

Op 23 maart staat het Business Event 'Golf Meets Voetbal' op de agenda.

18-03-2024

Een mooie samenwerking tussen Soli Clean B.V.Dorhout Mees en VVOG Harderwijk.

Lees bericht

Word jij ballenjongen/-meisje bij een thuiswedstrijd van Ajax?

18-03-2024

We hebben een toffe kans voor jou! 

Lees bericht

Voor de leden van VVOG Harderwijk, met korting naar de wedstrijd Nederland - Schotland vrijdag 22 maart.

17-03-2024

Wat mooi, dankzij een lid van VVOG Harderwijk kun je met korting naar deze wedstrijd.

Nieuwsoverzicht Archief