HOOFDKLASSE C TEGEN PLANNEN KNVB

23 Januari 2008 / Redactie / Algemeen

Gezamenlijk Persbericht
Hoofdklasse C Zaterdagvoetbal


Clubs hekelen topklasse

WEZEP – De gezamenlijke clubs uit de hoofdklasse C van het zaterdagvoetbal zijn faliekant tegen de plannen van de KNVB om met ingang van het seizoen 2009-2010 twee of drie topklassen in te voeren. De clubs vinden unaniem dat de invoering van een dergelijke overgangsklasse tussen profclubs en amateurclubs een degradatie voor het totale amateurvoetbal betekent. De zaterdaghoofdklassers uit C vinden het bovendien niet correct van de voetbalbond dat deze voortdurend via de media naar buiten ventileert alsof de invoering van de topklasse al een gelopen race is. ”Het verschil tussen rijk en arm zal groter worden met de invoering van een dergelijke klasse,” stellen de tegenstanders, die gruwen van de plannen van de KNVB en deze ”onbegrijpelijk en ondoordacht” noemen.

In juni heeft de KNVB het rapport ’Optimalisering amateurvoetbal piramide’ verspreid. In dit rapport, waaraan een meerderheid van de amateurclubs niet mee wilde werken, is uitgewerkt wat de consequenties zijn van het instellen van twee of drie topklassen boven de huidige hoofdklassen amateurvoetbal. Met de invoering van de topklasse wil de KNVB op den duur promotie en degradatie naar en van de Jupiler League mogelijk maken. Tijdens de maandagavond in Wezep gehouden persconferentie van de gezamenlijke clubs uit de hoogste klasse C van de zaterdagvoetballers werd duidelijk dat de verenigingen zeer ongelukkig zijn met de wijze waarop de KNVB  met hun belangen omspringt. ”De KNVB is de laatste maanden bezig met een offensief in de media en wil ons doen geloven alsof de invoering van twee of drie topklassen nog slechts een kwestie van tijd is. Alle zogenaamde voordelen van de piramidevorming worden steeds door de bond naar buiten gebracht. Over de nadelen en de zorgen die er bij de amateurclubs zijn wordt met geen woord gerept,” stellen de zaterdaghoofdklassers uit noord, oost en midden Nederland, die tevreden zijn met de huidige indeling van de hoofdklassen.

Nadelen
De nadelen van de omstreden plannen van de KNVB hebben de amateurclubs wel op een rijtje. Zoals de degradatie van het (bijna) totale amateurvoetbal in ons land. Promotie voor acht hoofdklassers naar de Topklasse, vier eerste klassers naar de hoofdklasse, drie tweede klassers naar de 1e klasse etc. lijkt erg mooi en zal veel clubs doen dagdromen over een mooie promotiekans. De andere kant van de medaille is dat de meerderheid van de clubs gedegradeerd achterblijft. Ook maken de zaterdaghoofdklassers uit C zich grote zorgen over onder andere de extra kosten aan de accommodaties en reizen die de invoering van twee of drie topklassen met zich mee brengt. Omdat derby’s vrijwel tot het verleden behoren vrezen de hoofdklassers ook minder inkomsten uit entreegelden. Bovendien zijn ze bang dat ze minder sponsorgelden binnen zullen halen omdat de geldschieters in het amateurvoetbal voornamelijk lokaal en regionaal georiënteerd zijn. De clubs vrezen ook minder inkomsten in de kantines omdat de KNVB voornemens is het aanvangstijdstip bij een eventuele invoering van de topklasse op 16.00 uur te stellen. ”Na afloop van de wedstrijd gaan de bezoekers dan naar huis en blijven ze niet even napraten in de kantine,” stellen de clubs.
Een bron van de inkomsten voor amateurclubs is de deelname aan de KNVB Beker. De veertien zaterdaghoofdklassers uit de afdeling C gaan ervan uit dat dit straks, als de plannen van de KNVB doorgaan, alleen weggelegd is voor teams uit de eventuele topklasse. Ook stellen de hoofdklassers dat er geen of nauwelijks tijd is voor een winterstop bij de invoering van de nieuwe klasse omdat de KNVB deze met 16 teams wil vullen. Ook de klassen onder de top- en hoofdklasse krijgen met dat probleem te maken en hebben minder tijd voor toernooien en dergelijke.
Medio 2008 brengen de regiovertegenwoordigers uit het hele land hun stem uit en wordt duidelijk of de KNVB zijn zin krijgt. Het is niet voor het eerst dat de voetbalbond een verwoede poging doet om de kloof tussen het amateurvoetbal en het profvoetbal te slechten. Dergelijke plannen strandden in 1999. De eerste divisie en ook de amateurs zagen er toen geen brood in. De mening van de hoofdklassers uit de afdeling C van het zaterdagvoetbal is ten opzichte van 1999 niet veranderd. Integendeel, als het aan hen ligt verdwijnen de topcompetitieplannen van de KNVB en daarmee ook het rapport ”Optimalisering voetbalpiramide amateurvoetbal” zo snel mogelijk in de prullenbak.

Lees bericht

Sponsoren kleden kantinepersoneel mooi aan

26-03-2024

met nieuwe polo's uiteraard voorzien van de sponsorlogo's. 

Lees bericht

Paaseieren zoeken op ons sportpark

24-03-2024

Tweede paasdag, maandag 1 april 2024, gaan we weer paaseieren zoeken op ons mooie sportpark.

Lees bericht

Zaterdag is Talha Gündogan pupil van de week!

21-03-2024

Zaterdag 23 maart is Talha pupil van de week bij de wedstrijd VVOG Harderwijk - SDV Barneveld.

Nieuwsoverzicht Archief