Een bekentenis

23 Augustus 2013 / Redactie / Algemeen

Ik moet met enige schaamte bekennen dat ik nog nooit van mijn leven in Genemuiden was geweest. Na dinsdag werd alles anders.

Samen met voorzitter Ruud Posthumus toog ik dinsdagavond richting Genemuiden. Gelet op de voetbalprestaties van de voormalige topklasser vermoedde ik dat  Genemuiden toch tenminste de omvang van Harderwijk (vooruit dan, met dorpskernen erbij) zou moeten hebben.

Zelden gezien, een sportpark dat bijna midden in het dorp (dacht ik) onder aan de dijk lag. We werden gastvrij ontvangen in het sponsorhome (omvang, ongeveer 2 keer dat van ons nieuwe sponsorhome) en na een half uurtje praten met voorzitter Willem ter Haar en businessclubleden Cor Heutink en Jannie ten Hove begreep ik meer.

Wist u (waar zouden we zijn zonder Wikepedia) dat Genemuiden exact 10.186 inwoners heeft en de voetbalclub 1.200 leden. Dus, 10% van de inwoners is lid van SC Genemuiden. Het werd me al snel helder dat dit zo ongeveer het IJsselmeervogels van achter Kampen was. Oké, voordeel dat het de enige voetbalclub is, voordeel ook dat het midden in het dorp ligt en kennelijk voordeel dat het inwonerschap van Genemuiden gelijk staat aan "aub bij de geboorte opgeven voor het voetballen en snel een beetje".

Na dat half uur praten werd me ook duidelijk dat Genemuidenaren en Bunschoters nog meer overeenkomsten hebben. Het is hun stad en het is hun voetbalclub. De slager is d'r van, de bakker, de buurvrouw, de brommerclub. Iedereen is trots op die club en wil ook laten zien dat er maar één club is die de beste is en die heet toevallig wel Genemuiden. Let wel: in de goede zin van het woord.

Het is een mooi uithangbord. De stad kreeg al in 1275 stadsrechten en nog wel van Jan van Nassau. Beleefde in 1922 een heuse veerramp waarbij 11 elf mensen het leven lieten waaronder de burgemeester en zijn vrouw. En misschien herinnert u zich nog de brommerrellen in 2001 waarbij Genemuidense brommeraars grote schade aanrichtten omdat de traditonele brommerraces verboden werden (die zijn d'r overigens weer wel begrijp ik).

En Genemuiden is van oudsher bekend om de tapijtindustrie en heden ten dage worden de meest kunstgrastapijten in Genemuiden gemaakt.

Ik zal het nu niet snel meer vergeten, een trotse grote kleine stad met een hechte gemeenschap en met gedreven mensen.

De wedstrijd dan. De Genemuidenaren staken het niet onder stoelen of bank dat ze weer snel naar de topklasse willen en dat lieten ze zien. Nauwelijks had het fluitsignaal geklonken of daar lag de bal in ons netje achter doelman Dirk Roelofsen. Daarna moesten onze manschappen hun uiterste best doen om de achterstand niet snel verder te laten oplopen en dat lukt wonderwel. Zelfs was er een mogelijkheid voor nieuweling Menno van Elsas maar hij richtte het vizier te hoog. We hadden het "och jammer" nog niet uitgeroepen of de bal lag aan de andere kant ten tweede male achter Dirk Roelofsen en met die achterstand bereikten we de rust. Weinig gerustgesteld zaten wij aan de thee maar na rust en met een aantal wisselingen waren de rollen omgedraaid en kregen we zelfs meer dan mogelijkheden. Het geluk was echter niet met ons en wel met hun want ze drukte er toch nog eentje bij en zo eindigde de wedstrijd in 3-0.

Maar beste mensen, wat was het verder een prachtige zomeravond. U moet zich voorstellen; verlicht hoofdveld, windstil, volstrekte heldere avondlucht met het schijnsel van de volle maan en een klein beetje dauwig. Verdubbeltjes toch weer m'n camera vergeten. Vandaar dat we u helaas geen beelden kunnen geven van onze strijdende mannen en van de sfeer in Genemuiden. U moet er beslist een keer heen.

Samenvattend is het voor onze jongens en staf toch weer een goede leerontwikkeling geweest. Je kunt immers alleen maar beter worden als je dingen blijft herhalen en automatismes zo kunnen inslijten. We gaan verder en maken een volgende stap. Morgen staat al weer de eerste bekerwedstrijd uit tegen VVZ'49 voor de deur in Soest. Bent u er ook bij ?

Lees bericht

Op 23 maart staat het Business Event 'Golf Meets Voetbal' op de agenda.

18-03-2024

Een mooie samenwerking tussen Soli Clean B.V.Dorhout Mees en VVOG Harderwijk.

Lees bericht

Word jij ballenjongen/-meisje bij een thuiswedstrijd van Ajax?

18-03-2024

We hebben een toffe kans voor jou! 

Lees bericht

Voor de leden van VVOG Harderwijk, met korting naar de wedstrijd Nederland - Schotland vrijdag 22 maart.

17-03-2024

Wat mooi, dankzij een lid van VVOG Harderwijk kun je met korting naar deze wedstrijd.

Nieuwsoverzicht Archief