Datum Zaterdag 01-10-2016
Wedstrijdnummer 346
Scheidsrechter D. Schaper

Betere 2de helft van VVOG niet voldoende voor punt (0-1)

Het besef bij VVOG dat er wat te halen viel tegen het IJsselmeervogels van vanmiddag kwam pas in de loop van de tweede helft. Dat was jammer voor het in grote getale opgekomen publiek dat tot de 2de helft moest wachten voor het leven echt goed in de brouwerij kwam (de derde helft daargelaten).

IJsselmeervogels begon de wedstrijd voorzichtig maar toch ook wel weer voortvarend. Inzakkend creëerde het zichzelf de ruimte die al in de 7de minuut een doelrijpe kans opleverde toen het bij VVOG links achterin helemaal open lag. Het liep met een sissertje van de bijna 2000 aanwezige toeschouwers af.

Ook in de 11de en 14de minuut liep VVOG nog geen averij op. Maar in de 17de minuut was het wel raak. Een prachtige voorzet van de sterk spelende rechtsback Carmelia werd door de vrijstaande Ozturk fraai en volstrekt onhoudbaar achter Frans Koornberg gekopt 0-1.

Het eerste VVOG-gevaar ontstond pas in de 22ste minuut toen Samir Merraki in de combinatie Wilko Braam vond die hard uithaalde maar de keeper zag redden ten koste van een corner. De corner leverde niet meer op dan hoofdpijn voor Jan Jurrien Hop en Henri de Graaf.

Ook in de 30ste minuut was VVOG gevaarlijk na een fraaie actie van de goed spelende Jeffrey Arends die Jeremy de Graaf in zijn 100ste wedstrijd voor VVOG in kansrijke positie bracht maar de jubilaris had het vizier nog niet opgepoetst.

In de eerste helft wilde het maar niet echt vlammen. IJsselmeervogels was beter en koesterde de voorsprong en gaf zo goed als niks weg. Het speelde goed georganiseerd met een sterk middenveld in een 4-4-2 opstelling waar VVOG grote moeite mee had.

IJsselmeervogels dat verdiend met een 0-1 voorsprong ging rusten zag in de tweede helft een ander VVOG.

Hoewel VVOG de hele wedstrijd grote moeite had om spits Jeremy de Graaf te bereiken werd het gedurende de tweede helft toch wel dwingender. In de 51ste en 53ste minuut was Jan Jurrien Hop tweemaal gevaarlijk voor de goal met voet en hoofd maar heel veel meer echt uitgespeelde kansen wist VVOG zich niet te creëren.

IJsselmeervogels hoefde zo nodig niet en liet het bij speldenprikken. VVOG wilde wel maar kon aanvallend toch minder dan gehoopt. Wel leverde een vloeiende combinatie tussen Samir Merraki en Jeremy de Graaf een vrije trap op net buiten de 16 maar die smoorde in de muur. Jeffrey Arends bleef de achterlijn zoeken, vond hem ook regelmatig maar dan ontbrak de accuratesse aan de voorzet om de verdediging van IJsselmeervogels echt in verlegenheid te brengen.

In het laatste kwartier was het voor VVOG erop of eronder. Vechtend voor iedere bal en meter werd IJsselmeervogels terug gedrongen en werd het rooie billenknijpen. VVOG hanteerde nu veelvuldig de lange(re) bal en was heel dicht bij de gelijkmaker toen Thomas Vossebelt in de 86ste minuut uit een voorzet van Wesley de Klein de bal recht in de handen van de keeper kopte. Ook Frans Koornberg zag kansen voorin en kwam de aanval versterken. Het mocht echter niet meer baten. Een goede eerste helft van IJsselmeervogels was voldoende voor de winst en een betere tweede helft van VVOG onvoldoende voor een puntje.

Koornberg
Snijders Gooijer Hop de Klein
Braam Merraki Vossebelt
Arends de Graaf Biya (84, van der Vlag)

0-1, Ozturk (17de minuut)

Voorbeschouwing VVOG - IJsselmeervogels

IJsselmeervogels is onze gast a.s. zaterdag.

Klein stukje historie.

Als één ploeg het zaterdagvoetbal een impuls heeft gegeven, is dat IJsselmeervogels. Met een lange reeks van de vele behaalde kampioenschappen, is IJsselmeervogels ongetwijfeld één van de bekendste amateur voetbal clubs van Nederland.

Seizoen 1957-1958 was het eerste seizoen dat IJsselmeervogels en VVOG in competitieverband tegen elkaar uitkwamen. West 1 3e klasse B.(hoogste klasse) VVOG speelde in de jaren vòòr 57-58 in Oost 3e klasse A.

In het eerste competitie treffen, een competitie met negen ploegen (16 wedstrijden !!!) behoorden naast IJsselmeervogels en VVOG Spakenburg, SDC Putten, OSO, CJVV, KMVZ, SSVU en SNL tot de deelnemers. IJsselmeervogels werd kampioen, en VVOG eindigde op een gedeelde tweede plaats, met OSO, SDC Putten en Spakenburg.

In die tijd waren de wedstrijden tussen IJsselmeervogels en VVOG, de duels tussen de vissersplaatsen Spakenburg en Harderwijk, met alleen spelers uit Spakenburg en Harderwijker, al druk bezochte en spannende ontmoetingen.

Na de laatste en 46e ontmoeting, in het seizoen 06-07, eindelijk weer een duel tussen IJsselmeervogels en VVOG.

Seizoen 09-10 promoveerde IJsselmeervogels naar de nieuw ingevoerde topklasse in het seizoen 10-11.

Resultaten in de Topklasse IJsselmeervogels

Het eerste jaar topklasse (10-11) was het al weer raak voor De Vogels. Kampioen. (Landstitel Zaterdagvoetbal) Landstitel Amateurvoetbal door de Zondagkampioen FC Oss. 2 maal met 2-0 te verslaan. Na het kampioenschap in het eerste topklasse jaar brak er een duidelijk mindere periode aan voor IJsselmeervogels met uiteindelijk een noodlottig gevolg.

Seizoen 11-12   Teleurstellende 6 e plaats.
Seizoen 12-13   12e plaats, net geen nacompetitie voor behoud)
Seizoen 13-14   4e plaats.
Seizoen 14-15   5e plaats.
Seizoen 15-16   12e plaats.

Het seizoen 15-16 werd een pik zwarte bladzijde in de succes story van IJsselmeervogels. IJsselmeervogels behoorde niet tot de zeven clubs die promoveerden naar de nieuw te vormen Tweede Divisie, seizoen 16-17. IJsselmeervogels bleef topklasser (Derde Divisie) en voor het eerst in het bestaan van de roemrijke club vinden we IJsselmeervogels niet terug in de hoogste klasse van het Amateurvoetbal. Dat is hard aangekomen. Buurman Spakenburg promoveerde wel naar de Tweede Divisie en dat deed extra pijn bij IJsselmeervogels. Het is duidelijk dat de doelstelling van IJsselmeervogels dit seizoen 16-17 is: Promotie naar de Tweede Divisie

Resultaten Derde Divisie IJsselmeervogels

Een teleurstellende competitie start met een 0-0 op eigen veld tegen SteDoCo en een verdiende nederlaag bij ASWH 4-2. Rijnsburgse Boys moest daarna op De Westmaat toezien hoe IJsselmeervogels de eerste overwinning boekte, 2-1. Bij ODIN’59 werd te veel aan aanvallen gedacht en wist een counterend ODIN’59 IJsselmeervogels met 2-0 onder de duim te houden.

De laatste drie wedstrijden begint het bij De Vogels beter te “lopen”. Er volgden drie overwinningen. FC Rijnvogels verliet De Westmaat met een 3-2 nederlaag. Bij Capelle was IJsselmeervogels de bovenliggende partij. De Vogels verspeelden tweemaal een verkregen voorsprong, maar wisten kort voor het eindsignaal de verdiende 3-2 overwinning over de streep te trekken. Huizen was vorige week kansloos op De Westmaat. IJsselmeervogels verzaakte, door nogal slordig om te springen met de vele kansen, er een ruimere overwinning van te maken dan de 2-0 eindstand.

Het steeds beter “draaiende” team heeft de aansluiting met de kopgroep gevonden en staat na zeven wedstrijden, op de vijfde plaats met 13 punten, 4 punten achter koploper Lisse.

In het KNVB beker toernooi wist IJsselmeervogels Achilles’29 (Jupiler League) uit te schakelen met een 3-0 overwinning. Een duidelijk bewijs dat het weer goed gaat bij De Vogels.

Na de eclatante overwinning j.l. zaterdag van VVOG op en bij Quick Boys is het vertrouwen in de eigen mogelijkheden toegenomen, in de mooie en sterke Derde Divisie. Het wordt een weerzien na 10 jaren, met IJsselmeervogels op De Strokel. We rekenen op een “volle bak”waarbij de toeschouwers hopelijk kunnen genieten van een mooie en spannende voetbalmiddag.