Datum Zaterdag 21-01-2017
Wedstrijdnummer 352
Scheidsrechter S. de Brito Roque

VVOG vloert koploper FC Lisse 2-0

Van verveling kan vanmiddag geen sprake zijn geweest op een zonovergoten winterse Strokel. Het werd een zeer onderhoudend potje voetbal. FC Lisse voetbalde als een koploper; vooruit en zonder zich veel te bekommeren om de kwaliteiten van haar tegenstander. Voor een groot deel ook gedwongen door het scoreverloop deze middag. De snelle voorhoede van VVOG werd in ieder geval een heerlijke middag gegund met veel ruimte voor acties en snelle uitvallen.

De eerste was meteen al raak. In de 6de minuut lanceerde de weer van een blessure teruggekeerde Samir Merraki de vrijgelaten Jeremy de Graaf in de diepte en hij lag er meteen in. De belangrijke voorsprong was een feit (1-0).

Deze vroege treffer was de uitnodiging aan de koploper om nog meer aan te dringen. Dat deed Lisse natuurlijk ook. Het dwong zeker ook kansen af zoals in de 20ste minuut. Eigenlijk een niet te missen kans, maar de voorzet van de snelle Koen Fokkema werd vanaf de penaltystip tegen de paal geschoten. Een vrijwel identieke situatie deed zich in de 38ste minuut voor. Wederom een fraaie voorzet van links en wederom een slappe afwerking. Frans Koornberg, die weer een puike partij speelde, stond op de goede plek om de 2de 100% kans van Lisse teniet te doen.

VVOG speelde in deze fase van de wedstrijd de bal te snel diep en was hem daardoor te snel weer kwijt. Het was allemaal wat te onrustig om echte controle over de wedstrijd te krijgen. Misschien speelde ook het gemis op het middenveld van Jaime Bruinier mee. Hij moest vandaag aan de kant blijven wegens een kuitblessure. FC Lisse was in de 44ste minuut zeer dicht bij de gelijkmaker. Een effectvol schot richting kruising werd echter door Frans Koornberg schitterend tot corner getikt. En zo bleef het tot het rustsignaal voor de voetballiefhebbers een enerverende open wedstrijd met een sterk aandringend FC Lisse en een zich goed verdedigend VVOG waarvan de uitvallen (via Arends, de Graaf, Biya en Merraki) steeds dreigend waren.

Het scoreverloop zat VVOG in de eerste helft al niet tegen. Ook in de tweede helft zou dat bepalend worden. In de 51ste minuut was het genieten geblazen. Jeremy de Graaf wist zijn man bij de achterlijn in een vloeiende beweging uit te spelen en schoof de bal hard voor. Pernelly Biya bedacht zich geen seconde en kanjerde de 2-0 onder de lat binnen.

De tweede bliksemstart van VVOG verplichtte de koploper de rest van de tweede helft va banque te spelen. Daarmee ontstond een kopie van het spelbeeld van de eerste helft; een aandringend Lisse dat mondjesmaat kansen creëerde in verhouding tot het vele balbezit en een VVOG dat met snelle uitvallen eerder de 3-0 op de slof had dan Lisse de aansluittreffer. En VVOG kreeg kansen. Niet zuinig ook! Helaas waren ze niet besteed aan topscorer Jeremy de Graaf die de kans op een hattrick rook en daardoor teveel voor eigen succes ging. Met wat meer oog voor zijn medespelers had VVOG de wedstrijd eerder in het slot kunnen gooien. Nu bleef het nog lang spannend.

Lisse bleef knokken voor de aansluittreffer maar de kansen/mogelijkheden daarop werden steeds verprutst. De achterhoede van VVOG met Tim Muller en Jan Jurrien Hop aan het hoofd bleek door de lucht onklopbaar. Uitblinker Wesley de Klein speelde zijn tegenstander(s) helemaal uit de wedstrijd en gaf ook in deze wedstrijd blijk uitstekend uit de voeten te kunnen op de voor hem toch onwennige linksbackpositie. En als we het over een uitblinker hebben mag de scheidsrechter van hedenmiddag de heer S. de Brito Roque niet vergeten worden. Een onderhoudende enerverende pot voetbal wordt altijd mede mogelijk gemaakt door een uitstekende leiding. Vanmiddag was die leiding voortreffelijk.

Dat uiteindelijk achterin de nul werd gehouden was te danken aan Richard Gooijer die in de 85ste minuut de bal uit een van de vele corners voor Lisse uit de lege doelmond kopte.

VVOG, geholpen door een gunstig scoreverloop, wist als team door het goed benutten van de geboden ruimtes de overwinning over de streep te trekken en daarmee de verjaardag van Ed Engelkes extra luister bij te zetten. De koploper droop af en zal niet veel hebben meegekregen van enig feestgedruis.

Koornberg
Gooijer Hop Muller de Klein
Snijders (57, Boutachkourt) Merraki Braam
Arends (90, van der Vlag) de Graaf Biya (78, Kalkan)

1-0, Jeremy de Graaf (6de minuut)
2-0, Pernelly Biya (51ste minuut)

Voorbeschouwing VVOG - FC Lisse

De mooiste herinneringen voor beide clubs zijn ongetwijfeld de duels om het kampioenschap van Nederland Zaterdagvoetbal seizoen 1996-1997. Het was het eerste seizoen van de hoofdklasse in het zaterdagvoetbal. De kampioenen van de hoofdklasse A, FC Lisse, de hoofdklasse B, GVVV en VVOG (kampioen hoofdklasse C) speelden een volledige competitie, wie zich de sterkste zaterdagclub van Nederland mocht noemen.

Beide clubs hebben in hun voorbeschouwing van de wedstrijd FC Lisse -VVOG d.d. 27 aug. 2016 uitgebreid geschreven over die wedstrijden om de Zaterdagtitel.

3 GVVV 4 0 0 4 0 3 12 -9

Met één doelpunt verschil versloeg VVOG o.l.v. Dwight Lodeweges de Lisser formatie van trainer Ted Immers. Mooie herinneringen. Tot aan dit seizoen 2016-2017 speelden VVOG en FC Lisse hierna geen wedstrijden meer tegen elkaar.

Bij het invoeren van de topklasse seizoen 2010-2011 was FC Lisse, één van de zestien hoofdklasse ploegen, die zich hadden geplaatst voor de nieuwe topklasse. FC Lisse handhaafde al de volgende seizoenen, zich keurig in de topklasse. De promotie naar de nieuwe Derde Divisie kende voor FC Lisse een extra inspanning. FC Lisse eindigde vorig seizoen op plaats 15 in de topklasse en moest daardoor in de nacompetitie spelen tegen de periode kampioen uit de hoofdklasse C, Staphorst, om een plaats in de Derde Divisie.

Uitslagen:  Staphorst – FC Lisse 1-0, en FC Lisse – Staphorst  6-1.

FC Lisse geplaatst voor de Derde Divisie.

De hernieuwde kennismaking tussen FC Lisse en VVOG vond plaats op 27 augustus 2016, in de nieuwe Derde Divisie op sportpark, Ter Specke. Het was voor beide ploegen de derde competitie wedstrijd. FC Lisse was de competitie voortvarend van start gegaan, door zijn eerste twee wedstrijden te winnen. Op het eigen sportpark Ter Specke tegen Quick Boys 2-1 en bij J. FC Volendam ook een 2-1 overwinning. VVOG behaalde een 2-0 overwinning bij FC Rijnvogels en verloor op De Strokel met 3-0 van Capelle.

De wedstrijd FC Lisse – VVOG:

FC Lisse was de eerste helft van de wedstrijd de sterkere ploeg. De sterke VVOG verdediging gaf de schutterij van FC Lisse echter nauwelijks kansen om gevaarlijk te worden. Zelfs een strafschop in de 44e minuut genomen door Tom Zoontjes werd een prooi van uitblinker VVOG doelman Frans Koornberg. Kort voor het rustsignaal mocht die zelfde Zoontjes met rood ( 2x geel) als eerste gaan douchen.
Na de thee was VVOG de sterkere ploeg (man meer). Toen Oussama Labari in de 83e minuut de 0-1 scoorde leek VVOG met de drie punten naar huis te gaan. Eén minuut voor tijd echter, wist verdediger Niels Buijs koppend toch nog de gelijkmaker op het scorebord te brengen. 1-1

Moest FC Lisse de eerste zes wedstrijden nog ploegen, als mede koplopers naast zich dulden, nam FC Lisse na wedstrijd zeven het commando alleen over als koploper van de Derde Divisie. En die positie is nog steeds in handen van de Lissenaren.

FC Lisse veroverde de eerste periodetitel. (12 wedstrijden). Na veertien en vijftien wedstrijden was de voorsprong op de nummer twee, IJsselmeervogels 6 punten.  Daarna begon het succes motortje wat kuren te vertonen. In Ermelo veegde DVS’33 de Lissenaren met 4-1 van de mat. Er volgde een moeizame 2-1 winst op Ter Specke tegen J. FC Groningen en de laatste wedstrijd voor de winterstop werd op Nieuw Zuid bij Quick Boys een 1-0 nederlaag gepakt.

De eerste wedstrijd na de korte winterstop, vorige week, op het eigen Ter Specke werd de ploeg met een miraculeuze 3-0 nederlaag opgezadeld. Een veel sterker en beter voetballend FC Lisse, vertikte het om een groot aantal gecreëerde en geweldige scorings mogelijkheden, in doelpunten om te zetten. J. FC Volendam, vier kansen, drie doelpunten, ging met de volle buit terug naar Volendam (0-3). M.a.w. FC Lisse verspeelde in de laatste vier wedstrijden 9 punten. FC Lisse 39 punten, nu op korte afstand gevolgd door de achtervolgers IJsselmeervogels, Scheveningen en ASWH met resp. 37,37 en 36 punten.  Over spanning gesproken.

Het is duidelijk FC Lisse komt naar De Strokel voor de driepunter, om de koppositie vast te houden. VVOG zag zijn wedstrijd bij Capelle worden afgelast, waardoor een winnend J. FC Groningen (2-3 winst bij DVS’33 Ermelo) en Harkemase Boys (2-3 winst bij J. Almere City FC), VVOG passeerden in de stand.

VVOG weet wat er wordt gevraagd zaterdag middag. Als de ploeg de mooie plaats in de middenmoot wil behouden dan moeten er zaterdag één of meer punten op De Strokel blijven. Moet kunnen. We rekenen op een mooie spannende wedstrijd en natuurlijk hopen we op een positieve uitslag voor ons VVOG. Steun van onze trouwe supporters is daarbij onontbeerlijk, nodig en gewenst.