Datum Zaterdag 06-08-2016
Aanvang 15:30
Wedstrijdbeschrijving Zuiderzeecup

Zuiderzeecup blijft in Harderwijk na 3-2 zege

VVOG en AJAX maakten er op deze zonnige zaterdagnamiddag zeker geen gezapig oefenpotje van. Er werd met volle inzet gestreden en in die zin was het een goede generale voor de aanvang van het seizoen met de eerste uitwedstrijd aanstaande zaterdag tegen Rijnvogels in het vooruitzicht. Minder was helaas het vertoonde spel. De kwaliteit van de eerste helft tegen Huizen werd bij lange na niet benaderd. En Ajax had grote delen van de wedstrijd zelfs het betere van het spel.

VVOG voetbalde zich in het eerste kwartier naar een paar kansjes. Jeremy de Graaf kwam wel door maar niet tot afronding. Een strakke voorzet van de doorgebroken Samir Merraki kort daarna was net iets te hoog voor de inkomende Jeremy de Graaf. Ook AJAX had zijn kansen. Kansen en mogelijkheden die met verzorgd voetbal en in een hoog baltempo eigenlijk de gehele wedstrijd regelmatig werden gecreëerd. De VVOG-verdediging had de handen vol aan de beweeglijke voorhoede van de mede-finalisten.

De eerste echte grote Harderwijkse kans ontstond in de 35ste minuut uit een vloeiende combinatie tussen Samir Merraki, Wilko Braam en Jeremy de Graaf, die alle drie in voorwaartse richting bewegend niet te stoppen bleken. Jeremy de Graaf rondde puntgaaf af 1-0.

AJAX liet het er niet bij zitten en in de 40ste minuut werd het centrum van VVOG uiteengespeeld en wist Jack van Moerkerk fraai de 1-1 aan te tekenen.

De rust brak aan met een gelijke stand en dat gaf de verhouding redelijk weer.

De tweede helft was vanuit VVOG zicht van mager gehalte. De buitenspelers kregen nauwelijks speelbare ballen, het baltempo was te laag, teveel duels werden verloren en er werd teveel balverlies geleden. AJAX nam het commando van de wedstrijd over. Van klasseverschil bleek geen sprake.

VVOG werd teruggedrongen en Wesley Bies moest fraai redding brengen door goed uit te lopen, anders was het in de 58ste minuut AJAX dat op voorsprong zou zijn gekomen. Het was echter Samir Merraki die in de 62ste minuut uit het niets en tegen de verhouding in de stand op 2-1 bracht. Hij strafte een foutieve inspeelpass vanuit de AJAX-verdediging prachtig af door de bal van afstand loepzuiver in het verlaten doel te deponeren.

VVOG wisselde in de 63ste minuut Samir Merraki voor Oussama Labari en Ricardo Talu kwam in het veld voor Richard Gooijer. Het mocht niet baten. AJAX bleef de bovenliggende partij en tekende in de 69ste minuut de verdiende gelijkmaker aan. Bilal El Amrani scoorde na een vlot lopende korte combinatie onberispelijk met buitenkantje rechts en liet Wesley Bies volstrekt kansloos 2-2.

Jeffrey Snijders kwam in de 74ste minuut Thomas Vossebelt aflossen. Hij zag zijn nieuwe club door het oog van de naald kruipen in de 83ste minuut toen Wesley Bies al gepasseerd was maar de bal door de AJAX-aanvaller iets te ver voor zich uit werd gespeeld waardoor de bal niet meer gecontroleerd kon worden. Nee, dan VVOG. Wederom uit het niets een bal in de diepte en een loopactie van Jeremy de Graaf (of andersom), die de achterlijn haalt en vandaar een voorzet loslaat die Oussama Labari er op een slof en een oude voetbalschoen in schuift/loopt. De 3-2 in de 85ste minuut deed geen recht aan de verhoudingen, maar het maakte wel weer duidelijk dat VVOG weinig kansen nodig heeft om tot scoren te komen. Voor hetzelfde lootje had VVOG in de laatste seconde nog een 4de treffer kunnen trekken. Een prachtige voorzet van Jeffrey Arends vond het hoofd van Jeremy de Graaf, maar het kan niet altijd feest zijn. Hij knikte de bal ditmaal in de handen van de keeper.

Het werd geen klinkende overwinning. Deze klonk beduidend anders.

Op naar de eerste competitiewedstrijd in de derde divisie! We zouden overigens geen reden weten waarom die niet beter zou kunnen!

De Zuiderzeecup staat weer een vol jaar in Harderwijk, iedereen is straks allang weer vergeten dat ie misschien wel in Amsterdam had moeten staan, misschien wel in de buurt van die met de grote oren.. De strijd om de 3de plaats werd gewonnen door Urk, dat Huizen met 2-1 versloeg.