Wedstrijdnummer 3185
Vertrek supportersbus: 13:30

Staphorst maakt het verschil

Onze dapper strijdende jongens moesten hun meerdere erkennen in Staphorst. Het verschil ?. Ferdi ter Avest.

De derde periode van 9 wedstrijden is afgelopen zaterdag begonnen. In de eerste periode van 8 wedstrijden behaalden we 12 punten en stonden daarmee op een keurige 6e plaats. In de tweede periode van 9 wedstrijden waren het er niet meer dan 8. In die periode stonden we 4e van onder en zakten we in het algemeen klassement van plaats 6 naar plaats 8. In die 2e periode hebben we de opgaande lijn van de 1e periode niet vast gehouden. Langzaam inslijtende automatismes en het verzorgde spel met veel diepgang aan de zijkanten werden ruw verstoord door blessures en schorsingen van de vaste basiself. Ook deze belangrijke wedstrijd tegen de in een opwaartse flow verkerende Staphorstenaren misten we om die redenen Thomas Vossebelt, Niels Nijveld en de creatieve aanvalslinie Menno van Elsas en Samir Merraki. Tel daarbij op de net van het hoogste puntje van Afrika en weer op zeeniveau teruggekeerde Lars Kerver, dan kunnen we stellen dat we toch danig gehavend aan de start verschenen. Het trainersduo Jan Okke Koers en Sieds Severijn hadden dan ook een niet misselijk dilemma om én een sluitend verdedigingsplan te maken voor de levensgevaarlijke voorwaartsen van Staphorst alsmede alle creativiteit ten toon te spreiden in het vinden van een "spielerisch" middenveld en doeltreffende aanvalskracht. Alle lof voor de uiteindelijke oplossing van die zware kruiswoordpuzzle én de instelling waarmee de mannen in het veld stonden.

In het centrum van het middenveld maakte de net weer herstelde Richard Haklander zijn rentree en hij deed dat met verve. Verder in die linie Tim Brockhof en Douwe Dijkstra, achterin de vertrouwde opstelling van de laatste weken en voorin werkpaard, sluwe vos en vast aanspeelpunt Erwin Schouten en op de flanken Rick Boersma en Dominique Denzel. Wij stonden uiteraard met "fingers crossed" langs de lijn in het fijne zonnetje op het altijd sfeervolle en door de fanatieke aanhang gesupporte Staphorster sportpark in spanning af te wachten.

De wedstrijd begon aan beide kanten rommelig met veel foute passes en nauwelijks tijd en ruimte om verzorgd spel te maken. Staphorst neemt dan het initiatief. In de 12e minuut wordt de zeer bewegelijke Ferdi ter Avest diep op onze helft op links bereikt, hij geeft een scherpe voorzet die rakelings wordt overgekopt. Wie daarmee dacht dat de frontale aanval van Staphorst was ingezet had het mis. Met de slim speldende Richard Haklander kwam er meer rust en lijn in het VVOG spel en dat leidde in de 22e minuut tot een kans voor Rick Boersma die op een goede voorzet, vrije kans had om in te schieten, zijn inzet werd echter gekeerd. In de 30e minuut was het Douwe Dijkstra die recht voor de Staphorster goal vanaf een goede 25 meter uithaalt maar keeper Alfred Knoll, getooid in een fel oranje outfit wist het leer bekwaam uit de linker bovenhoek te ranselen. De aansluitende corner werd door de hoog springende Lennard van de Brink te weinig richting meegegeven om ons te laten juichen.  Stilaan werden wij toch iets geruster op een goede afloop. De aanvallen van Staphorst werden gedegen gepareerd en er was collectieve strijd van de onzen om ons vertrouwen vorm en inhoud te geven. Nauwelijks enkele minuten later werd weer eens bewezen hoe het allemaal anders kan verlopen want net voor rust kreeg Staphorst tot twee keer toe de kans om te scoren. De tweede keer uit een voorzet van links en een kopbal van Philp Ties wist Reinier Romkes met een werkelijk  katachtige redding Staphorst van een voorsprong te beroven.

En daarmee was het rust en haastte een ieder zich naar de kantine om te zien hoe het de schaatsers en schaatsters verging in de ploegenachtervolging. Na de rust voltrok zich ongeveer een zelfde spelbeeld. Beide ploegen hadden niet het vermogen om door verzorgd spel de bovenliggende partij te worden. Daarmee werd het echter ook onvoorspelbaar, zeker in de wetenschap dat één klein foutje genadeloos zou worden afgestraft door die gerenommeerde nummer 10 Martijn Brakke en nummer 11 Ferdi ter Avest. In de 68e minuut haalt trainer Jan Raalte Rurik Wind naar de kant voor Martijn Bakker en in de 70e minuut moet -helaas voor ons- Richard Haklander het opgeven. Hij kan niet meer verder vanwege de opspelende achillispeesblessure en wordt vervangen door Kevin van de Vlag, vorige week nog fraai scorend tegen DETO, die rechts voorin gaat spelen. Daardoor verhuist Dominique Denzel naar het middenveld. Dan Staphorst weer, we hadden het al gezegd, een scherpe aanval, de bal komt voor de voeten van Ferdi ter Avest, Reinier weet de inslag eerst nog te pareren maar de bal komt opnieuw voor de voeten van Ferdi ter Avest en hij haalt daarmee de trekker over en zet de 1-0 voor Staphorst op het scorebord. VVOG lijkt aangeslagen en nauwelijks enkele minuten later een snelle aanval op rechts, vlak voor de cornervlag wordt de bal voor het VVOG doel gebracht en weer Ferdi ter Avest, verschijnt als een duveltje in een doosje en weet opnieuw de kansloze Reinier Romkes, die verder prima keepte, te verschalken 2-0.

En daarmee hees VVOG de witte vlag. Het was niet meer bij machte om met beslissende acties voor het doel te komen. Erwin Schouten buffelde de heel wedstrijd van links naar rechts maar vond te weinig steun om het de Staphorst verdeding echt heel lastig te maken. Tim Brockhof deed daar ook in mee maar mist op dit moment nog de vorm om het verschil te kunnen maken en zo maakten wij in gelatenheid de laatste 15 minuten door, hadden bewondering voor de inzet en passie maar begrepen wij ook dat het vandaag niet ging lukken. Ferdi ter Avest maakte het verschil.

En nu ?. Uithuilen en opnieuw beginnen. Want er is wel degelijk ook goed nieuws. We strijden nog mee bij de laatste 16 in de KNVB districtsbeker en aanstaande donderdagavond 27 februari  staat de uitwedstrijd tegen zondag tweedeklasser WSV Apeldoorn op het programa. Wat zou het mooi zijn als we daar weer de draad kunnen oppakken want dringen we door tot de halve finale dan mogen we ook mee doen aan de "echte"KNVB Beker en voor de club kan dat zeer lucratief zijn. Het andere goede nieuws ?. Zaterdag 1 maart zijn we vrij en dan volgt de zaterdag daarop 8 maart de belangrijke thuiswedstrijd tegen WHC. Dan ook is Thomas Vossebelt weer terug van de schorsing, heeft Lars Kerver weer ritme kunnen opdoen en is hopelijk Niels Nijveld ook weer klaar voor de strijd. Dat betekent dat we wat ruimer in onze selectie zitten en we de draad van de 1e periode weer kunnen oppakken. En kijkt u verder naar de stand dan kunnen twee overwinningen zo maar eens 2 of 3 plaatsen verschil betekenen en ziet de toekomst er in eens heel anders uit.

Voorbeschouwing Staphorst-VVOG

Lees de voorbeschouwing van Staphorst-VVOG en alle andere wedstrijden in de hoofdklasse C van zaterdag 22 februari.

VOORBESCHOUWING HOOFDKLASSE C  22 FEBRUARI 2014

UPDATE
ACV behaalde zaterdag j.l. een moeizame en nauwelijks verdiende overwinning op Go Ahead Kampen. De vroeg in de tweede helft opgelopen achterstand 1-2, wisten de Assenaren in de 88e minuut en in de toegevoegde tijd alsnog om te zetten in een 3-2 overwinning.
ACV verzekerde zich van de tweede periode titel.
Harkemase Boys leed een pijnlijke 0-1 nederlaag, tegen het laag geklasseerde AZSV en zag de achterstand op ACV oplopen tot vijf punten. Harkemase Boys verloor ook nog zijn tweede plaats in de stand aan Flevo Boys.
Flevo Boys won zijn thuisduel tegen CSV Apeldoorn zeer overtuigend met 4-0 en is nu tweede in de stand met vier punten achter ACV.
Staphorst won zijn eerste uitduel van dit seizoen. Een extra feestje, omdat die 4-1 overwinning bij de buren in Genemuiden werd behaald.
SVZW kwam weer niet tot scoren. De laatste competitie treffer werd gescoord op 14 december 2013 bij Go Ahead Kampen (1-1).
Kansen waren er ook zaterdag voldoende voor SVZW. WHC kreeg er veel minder maar schoot wel een keer raak en vergrootte met de drie punten de afstand tot de directe degradatie zone.
Berkum – Drachtster Boys eindigde in een verdiende 2-0 overwinning voor de thuis club.

VVOG wist het belangrijke treffen tegen DETO Twenterand met een mooie 4-1 score ruimschoots winnend, af te sluiten
DETO, met tal van sterke individueel goede voetballers, vormt nog steeds na 17 wedstrijden geen hecht team. Alleen in de eerste 15 minuten en in het midden van de tweede helft, gedurende een minuut of tien leek er iets van teamgeest in het DETO elftal aanwezig te zijn.
De teamgeest was er duidelijk wel bij VVOG. De hard werkende ploeg begreep het belang van de wedstrijd en wist de met 4-1 winst, de punten verdient op De Strokel te houden.

DETO Twenterand en AZSV bezetten de degradatie plaatsen 13 en 14 met 13 punten
Het verschil in punten tussen de nummer twaalf WHC (17) en nummer zeven, CSV Apeldoorn (21)  bedraagt slechts 4 punten.
CSV Apeldoorn – AZSV, de achterstallige wedstrijd, wordt 1 maart a.s. ingehaald.
Allemaal heel spannend in de hoofdklasse C.

SPEELRONDE 18    (eerste wedstrijd derde periode)

De laatste periode van negen wedstrijden gaat zaterdag van start.
En dat gaat een spannende periode worden.
Wie wordt de kampioen van de hoofdklasse C en het volgend seizoen topklasser.
Wie wint de derde periode. Belangrijk voor de nacompetitie i.v.m. promotie naar de topklasse
Als ACV kampioen wordt, wie neemt de tweede periode titel van ACV over.
Wie spelen nacompetitie voor behoud hoofdklasserschap:
De nr. 11 tegen tweede periodekampioen eerste klasse D en eerste periodekampioen eerste klasse E
De nr. 12 tegen de eerste periodekampioen eerste klasse D en derde periodekampioen eerste klasse E
Wie eindigen op plaats 13 en 14, rechtstreekse degradatie.
Nog negen wedstrijden met de nodige spanning.

DE WEDSTRIJDEN

STAPHORST – VVOG (2-2)
VVOG gaat zaterdag op bezoek bij Staphorst, de ploeg die in de competitiestand aanleunt tegen de kopgroep, met 29 punten. Die punten werden grotendeels vergaard op het eigen sportpark Het Noorderslag. Negen wedstrijden op eigen grond, brachten zeven maal winst, één maal gelijk SVZW 0-0 en slechts één nederlaag Harkemase Boys 0-2.
Een geweldige score voor de ploeg en de enthousiast meelevende supporters van de thuisclub.
Vorige week behaalde Staphorst de eerste competitie overwinning op vreemde bodem en dat was een extra heerlijke drie punter omdat de overwinning bij en tegen de buren SC Genemuiden plaats vond.
De ploeg van trainer Jan van Raalte zal er alles aangelegen zijn de drie punten met zijn ploeg in Staphorst te houden.
De uitslagen van de twee laatste confrontaties in Staphorst :  5 mei 2012  uitslag 3-4 en 1 september 2013 uitslag 3-3.
De wedstrijd in Harderwijk, dit seizoen uitslag 2-2, waar mee VVOG dik tevreden was maar Staphorst niet.
Het zal er gaan spannen op sportpark het Noorderslag.
VVOG is er zich van bewust dat de te behalen punten broodnodig zijn.

DRACHTSTER BOYS – ACV (1-2)
De fiere koploper gaat waarschijnlijk een moeilijke middag tegemoet in Drachten.
In Assen behaalde ACV een moeizame 2-1 overwinning en had daarbij de mazzel dat Willem de Jong van Drachtster Boys kort voor tijd een strafschop miste voor de Drachtenaren, waardoor het verdiende punt de mist inging.
Een punten deling zou niet geheel verrassend zijn.

FLEVO BOYS – HARKEMASE BOYS (2-1) (aanvang 18.00 uur)
Een topper. Wie blijft het dichtst bij koploper ACV.
Harkemase Boys maakt er af en toe een potje van. Voor het thuispubliek is het een raadsel dat na acht thuisduels er slechts twee maal een overwinning op De Bosk viel te noteren.
De acht thuisduels leverden slechts 9 punten op.
De “uit” wedstrijden echter, zijn voor Harkemase Boys uiterst succesvol.
Na negen uitwedstrijden nog ongeslagen. Acht maal winst en één maal gelijk. (25 punten)
De nederlaag vorige week, op eigen veld, tegen de op dat moment rode lantaarn drager AZSV was natuurlijk een slechte zaak voor een ploeg met kampioensaspiraties.
Flevo boys “draait” weer prima en lijkt de grote bedreiger te worden voor koploper ACV.
Het ongeslagen Harkemase Boys in uitwedstrijden, komt op bezoek en wil de afstand tot ACV ook niet groter laten worden.
Het wordt genieten op sportpark Ervenbos waar Harkemase Boys misschien wel, de eerste ”uit” nederlaag gaat noteren.

WHC – SC GENEMUIDEN (1-5)
Met SC Genemuiden weet je het eigenlijk niet meer. Winnaar van de eerste periode met de score 8-6-1-1-19 (+16). Uitstekend resultaat.
De tweede periode bleef echter ver onder de verwachtingen, score 9-4-0-5-12 (-6).
Ondertussen ook nog eens uitgeschakeld voor de Districts Beker Noord door Drachtster Boys met maar liefst 7-1.Het lijkt er op dat SC Genemuiden het allemaal best vindt en zich nu al gaat bezighouden met de nacompetitie.
WHC behaalde vorige week een 1-0 overwinning in Wierden bij SVZW. Al of niet verdiend, was het toch een lekkere opsteker voor de geplaagde ploeg uit Wezep.
Het zou van WHC een aardige stunt zijn, indien er weer één of meer punten worden behaald deze zaterdag.

CSV APELDOORN – GO AHEAD KAMPEN (2-1)
CSV Apeldoorn liep zaterdag j.l. tegen een grote nederlaag aan bij Flevo Boys (4-1). De ploeg was goed uit de winterstop gekomen en het optreden in Emmeloord was dus een beste tegenvaller.
Go Ahead Kampen beleefde in Assen bij ACV een vervelende middag.
Met nog twee officiële speel minuten te gaan dacht Go Ahead Kampen bij de stand 1-2 de buit al binnen te hebben. Helaas voor Go Ahead Kampen, was vrouwe Fortuna nogal op de hand van ACV. De Assenaren wisten in de korte resterende speeltijd toch nog twee maal te scoren en zag Go Ahead Kampen de verdiende punten de mist in gaan.
Beide ploegen hebben dus zaterdag het één en ander recht te zetten.
Een punten deling lijkt een aardige prognose.

DETO TWENTERAND – BERKUM (2-1)
Hoewel het nog wel erg vroeg in de competitie is, kunnen we toch spreken van een degradatie duel. Voor beide ploegen een uiterst belangrijk duel. DETO kan zich eigenlijk geen punten verlies meer veroorloven om nog verder achter te blijven bij de middengroep
Ook voor Berkum zou een overwinning goed uitkomen om enigszins uit de precaire positie te geraken.
DETO behaalde op het eigen sportpark Het Midden in acht wedstrijden slechts twee maal de volle winst. Berkum scoorde bij de uitwedstrijden twee maal de volle winst.
Geen kunstgras in Vriezenveen, zou een voordeel voor de thuisclub kunnen zijn.
Toch lijkt DETO Twenterand tegen de volgende nederlaag te gaan aanlopen.

AZSV – SVZW (1-3)
Weer bleef bij SVZW j.l. zaterdag, tegen WHC de doelpunten teller op nul staan. Kansen kreeg SVZW voldoende maar scoren, ho maar. Dat moet dan m.i.v. zaterdag gaan veranderen. SVZW gaat op jacht naar de derde periode titel, de enige (kleine ) kans om als nog via de nacompetitie de gewenste topklasse te bereiken. Dus moet er gescoord worden en punten worden behaald.
AZSV vecht tegen de degradatie en zal het de Zwaluwen erg moeilijk gaan maken.
Dat ondervond ook Harkemase Boys j.l. zaterdag op De Bosk.
Het zou ons niet verbazen als SVZW weer te weinig gaat scoren en AZSV met een klein verschil de wedstrijd naar zich toe gaat trekken.