Uit het juiste hout gesneden 1

27 Februari 2016 / Redactie / Nieuws van het eerste

Een inspirerende ontmoeting met Martijn Duits, over ambitie, broederliefde en het werken met TBS’ers.

Al vroeg was zichtbaar dat de geboren Puttenaren, Martijn en zijn 2 jaar jongere broer Sander Duits ,talent hadden.  Na een jaar in de jeugd bij Vitesse, kwam Martijn terecht bij De Graafschap maar had de pech dat uit een samenwerking met Udinese opeens 7 spelers uit Italië voor zijn gezicht verschenen. Het lukte Martijn niet om zich daar tussen te spelen.

Broertje Sander had meer geluk. Onder Frans Adelaar was Sander een seizoen lang vaste keus bij De Graafschap. Net als Martijn kreeg Sander het allemaal niet voor niks. Via omzwervingen en goede prestaties bij FC Omniworld kwam hij in beeld bij RKC Waalwijk, werd een speler die je ging onthouden en verkaste na de degradatie van RKC in 2014 naar Go Ahead Eagles.

Martijn is trots op zijn broer. Natuurlijk was er in de ontwikkeling sprake van concurrentie. Martijn was de man van de verfijnde pass, de sierlijke voetballer terwijl Sander het voordeel had dat hij tweebenig was en het niet schroomt de duels aan te gaan.
Het zijn vrienden, die twee, ze bellen en zien elkaar regelmatig. En zeker nu dochter Yara de Duitsjes is komen versterken past Sander graag op en dat is snel geregeld want sinds kort woont Sander ook in Harderwijk.

Martijn kwam in 2011 over van SDC Putten, de club waarin hij vanaf zijn jongste jeugd heeft gevoetbald. Het was prachtig en tegelijkertijd niet makkelijk. De “eigen spelers” werden misschien wel kritischer gevolgd dan de “aankopen van buuten”.  Hij waagde de overstap naar VVOG en groeide uit tot een vaste waarde, vertelt dat hij het super goed naar zijn zin heeft bij VVOG én in Harderwijk. Samen met  vriendin Mirjam die werkt bij het Consultatiebureau Vathorst en oogappel Yara hebben ze een leuke woning in plan Frankrijk en Martijn kan alles op het fietsie af.

Door zijn gedrevenheid voor de sport en de mogelijk luikende toekomst in het profvoetbal liep het met zijn schoolloopbaan niet helemaal zoals Martijn voor ogen had. Tegelijkertijd bracht het hem bij het vak van zijn hart en de groep mensen die hij daardoor positief wil beïnvloeden. Martijn volgde de opleiding Sport en Bewegen en liep in dat kader een jaar stage bij de gevangenis in Zwolle. Hij zag zo de achterkant van onze maatschappij en raakte geïnspireerd. Hij had nog niet eens zijn diploma of hij kon al aan de slag in de TBS kliniek in Almere. Martijn ziet het als zijn missie om waar mogelijk mensen een tweede kans te kunnen bieden. Sporten is voor die groep mensen belangrijk, ze komen “iets halen” en zetten daar vol op in, zegt Martijn. Hij heeft dan ook nauwelijks moeilijke situaties meegemaakt .

Over naar zijn sport-  en toekomst ambities. Dit seizoen loopt het voor Martijn niet op rozen. Door een blessure en de komst van Richard Gooijer kon Martijn niet rekenen op een vaste basisplaats en dat vreet aan hem.  Die sportieve frustratie kreeg zijn hoogtepunt in het afhaken van DÉ (voorlopig) belangrijkste wedstrijd van dit seizoen vorige week tegen Staphorst toen hij geveld werd door een hamstringblessure. Toch straalt uit zijn ogen vastbeslotenheid om nieuwe kansen te grijpen. Hij is lovend over de kwaliteit en hechtheid van de huidige VVOG selectie en gelooft in het lonkende perspectief.

Voor zichzelf maakt Martijn echter bewust een andere keuze. Hij wil nog 1 a 2 jaar vlammen op een zo hoog mogelijk niveau, voelt zich nog fit en sterk genoeg om dat aan te kunnen. De eerste gesprekken met belangstellende clubs zijn er maar hij heeft nog geen definitieve keuze gemaakt.

Die sportieve toekomst wil Martijn graag bundelen met de andere liefde om als trainer aan de slag te gaan naast de goedlopende Voetbalschool die hij samen met broer Sander heeft. Martijn studeert dit jaar af voor zijn TC3 trainersdiploma, traint samen met Jordi Roelofsen de D1 en wil in de toekomst ook graag aan de slag bij VVOG als dat allemaal te combineren is met zijn laatste sportieve succes als voetballer.

Ik was getroffen door zijn passie en wilskracht om op die leeftijd sportief en mentaal nog zoveel van jezelf te eisen. Een sociaal bewogen mens, niet op de voorgrond, immer rustig maar ook gepassioneerd door zijn prachtige dochter en samen met partner Mirjam op weg naar een toekomst met sportieve en maatschappelijke betrokkenheid.

We wensen Martijn en zijn gezin dat succes ten volle toe !.

Een fijne dag toegewenst,

Willem Lubbersen.

(Foto's Ronald Bonestroo)

 

Lees bericht

Op 23 maart staat het Business Event 'Golf Meets Voetbal' op de agenda.

18-03-2024

Een mooie samenwerking tussen Soli Clean B.V.Dorhout Mees en VVOG Harderwijk.

Lees bericht

Word jij ballenjongen/-meisje bij een thuiswedstrijd van Ajax?

18-03-2024

We hebben een toffe kans voor jou! 

Lees bericht

Voor de leden van VVOG Harderwijk, met korting naar de wedstrijd Nederland - Schotland vrijdag 22 maart.

17-03-2024

Wat mooi, dankzij een lid van VVOG Harderwijk kun je met korting naar deze wedstrijd.

Nieuwsoverzicht Archief