Aandachtspunten arbitrage 2008/2009

7 November 2008 / Scheidsrechterscommissie / Algemeen




door Peter van Uffelen

Jaarlijks worden aan het begin van de competitie in het Betaald Voetbal de puntjes op de i gezet. Dat is bij het Amateur Voetbal over het algemeen niet het geval. Toch kan het geen kwaad om kennis te nemen van die aandachtspunten. In het COVS - vakblad ?De Scheidsrechter?stond dit interessante artikel. Daarom een bewerking daarvan. Meest in het oogspringende zaken zijn :

Vasthouden in en rond het strafschopgebied bij spelhervattingen
De scheidsrechter wordt geacht pro - actief te zijn bij dergelijke situaties. Daarmee wordt bedoeld dat een scheidsrechter voorafgaande aan de spelhervatting en voor een ieder zichtbaar moet aangeven dat hij getrek en gesjor niet tolereert. Pas daarna moet hij het spel laten hervatten.

Protesteren
Het overdreven aanvechten van een arbitrale beslissing moet disciplinair worden bestraft met een gele kaart. Dat moet zeker gebeuren bij spelers die van grote afstand naar een scheidsrechter toekomen om hun afkeuring te laten blijken.

Elleboog
Het gebruik van de elleboog zien we steeds vaker terug op het voetbalveld. Is een beweging met een elleboog naar achteren, dan betekent dat altijd een veldverwijdering (rode kaart). Voor het ?breedmaken? met de elleboog is de schouderhoogte bepalend. Blijft de elleboog in het duel onder schouderhoogte en de tegenstander wordt geraakt, dan moet worden gewaarschuwd (gele kaart). Gaat de elleboog in het duel boven de schouder uit, dan moet bij aanraking van de tegenstander de dader met rood worden weggezonden.

Tackle
Steeds vaker is een tackle te zien die van te korte afstand wordt ingezet en waarbij met de zool(en dus de noppen) een beweging naar de bal wordt gemaakt. Niet zelden wordt daarbij een tegenstander op de voet of zelfs hoger geraakt. Dat deze vorm van tackelen tot ernstige blessures kan leiden, behoeft geen nadere toelichting. Het zal duidelijk zijn dat op deze overtreding maar één sanctie op zijn plaats is : wegzenden.

Hands
Dit is alleen een overtreding als het bewust gebeurt. Het feit dat een bal tijdens het spelen tegen arm of hand komt, betekent niet automatisch dat er een overtreding wordt gemaakt. Daarvoor moet er echt sprake zijn van een beweging van de arm / hand naar de bal. Ook als de arm of hand op een onnatuurlijke plaats wordt gehouden bij het blokkeren van een schot of pass wordt ?hands? gemaakt.?

Voordeel
Het in balbezit blijven houdt niet altijd voordeel in. Voordeel mag eigenlijk alleen worden gegeven als een kansrijke aanval verder kan gaan. Voordeel moet zoveel mogelijk worden gegeven omdat het bevorderend is voor het tempo in een wedstrijd. Het moet echter wel correct gebeuren en dus alleen in de geschetste situatie van een kansrijke aanval.

Lees bericht

Op 23 maart staat het Business Event 'Golf Meets Voetbal' op de agenda.

18-03-2024

Een mooie samenwerking tussen Soli Clean B.V.Dorhout Mees en VVOG Harderwijk.

Lees bericht

Word jij ballenjongen/-meisje bij een thuiswedstrijd van Ajax?

18-03-2024

We hebben een toffe kans voor jou! 

Lees bericht

Voor de leden van VVOG Harderwijk, met korting naar de wedstrijd Nederland - Schotland vrijdag 22 maart.

17-03-2024

Wat mooi, dankzij een lid van VVOG Harderwijk kun je met korting naar deze wedstrijd.

Nieuwsoverzicht Archief