Amateurs zijn niet te porren voor plan KNVB

18 Februari 2008 / Redactie / Algemeen




Door: Niels Kooiman en Wesley Meijer 

Bron: Het Parool 
Uit het Parool van 16-02-2008:"Verslag van de bijeenkomst over de Topklasse bij AFC"

Prominenten debatteerden donderdagavond in het clubhuis van AFC over de Topklasse. Eén ding werd duidelijk: de KNVB heeft nog veel werk te verrichten om sympathie te kweken bij de hoofdklassers. 'We moeten de kip met gouden eieren niet slachten'

Een AFC-lid stapt naar de publieksmicrofoon. Hij geeft de laatste versie van het KNVB-plan, opengeslagen, aan discussieleider Tom  Egbers: "Hier heb ik de financiële paragraaf. Lees maar voor Tom."  Egbers houdt in het clubhuis van AFC zijn kaken echter stijf op  elkaar. Immers, op pagina 63 staat te lezen: 'Bij het opstellen van  versie 06 was de tekst voor hoofdstuk 24 nog niet gereed.' De KNVB heeft de plannen voor de op te richten Topklasse nog niet geheel klaar, maar toch wordt er al flink gediscussieerd over de twee of drie klassen die het amateurvoetbal een kwaliteitsimpuls moeten geven.

In het clubhuis van AFC gaat het er op deze donderdagavond ook stevig aan toe. Voorstanders Hans Kraay senior en Ton Ojers zoeken de  confrontatie met de tegenstanders van wat mogelijk komen gaat, AFC-voorzitter Machiel van der Woude en IJsselmeervogels-praeses Arian van deVuurst.

Voor oud-amateurtrainer Ojers ligt het allemaal heel simpel.  "Democratie in voetballand is onmogelijk. Je kunt blijven kletsen over die klasse, maar die moet nu gewoon doorgedrukt worden. Ik kan die ellende van de hoofdklasse niet meer iedere week aanzien." De KNVB probeert al jarenlang een klasse tussen het profvoetbal en het amateurvoetbal in te voeren. Tot nu toe is die er door veel tegenstand nooit gekomen. Het ligt niet zo simpel als Ojers wil doen geloven.  Clubs dragen een eigen cultuur en geschiedenis met zich mee, die in het geding kunnen komen door de komst van de Topklasse.

Van der Woude en Van de Vuurst zijn beiden voorzitter van een traditionele club. Van der Woude: "Wij hebben een uitstekende jeugdopleiding die het betaalde voetbal ieder jaar voedt met twintig talentvolle spelertjes. Als de Topklasse er komt, zal er meer aandacht  uit moeten gaan naar het eerste elftal, wat ten koste gaat van de jeugd." Zijn collega Van de Vuurst van de 'Vogels' uit Bunschoten Spakenburg heeft een club met religieuze wortels. "Wij spelen principieel niet op zondag.

Gelukkig is in de statuten van de KNVB vastgelegd dat we daar ook niet toe kunnen worden verplicht." Zaterdag is de beoogde speeldag in de Topklasse, maar de wedstrijden worden wellicht ook op zondag gespeeld.  "Het geloof bestaat al eeuwen, dat kun je niet in één jaar wegpoetsen." De AFC'ers willen niet van 'hun' zondagmiddag af. "Op zaterdag is ons sportpark al tjokvol. Daar past niet nog eens een eerste elftal bij," meent Van der Woude. "De KNVB spreekt zichzelf ook tegen door te pleiten voor spreiding van het amateurvoetbal over zaterdag en zondag." De AFC-voorzitter handhaaft liever de huidige hoofdklassen. "We moeten de kip met de gouden eieren niet slachten.

De continuïteit van de hoofdklasse is belangrijk en de historie wijst uit dat een plan voor een topklasse geen draagvlak heeft. De tweede divisie is in 1971 niet voor niets gesaneerd. Als de topklasse er komt, zullen veel clubs failliet gaan." Ondertussen windt Kraay zich tijdens de discussie steeds meer op. "Op dit moment spelen jullie ook gewoon betaald voetbal, hoor. De spelers in de hoofdklasse verdienen soms meer dan politieagenten. Dus wees niet schijnheilig en leg mij eens uit wat amateurvoetbal nog betekent." Kraay ziet met de komst van de Topklasse mogelijkheden om eindelijk, na jaren van vaag beleid, de betaalstromen naar spelers inzichtelijk te maken. "Er is dan de kans contracten fatsoenlijk te regelen. Nu is het cowboyland."

Van de Vuurst bekent dat zijn club de spelers betaalt. "Maar amateurvoetbal is meer dan de betaling van spelers. Wij als bestuurders doen het voor nop en we draaien op al die vrijwilligers."  De AFC-preses valt hem bij. "Hans, je vergelijkt appels met peren. De begrotingen van gezonde BVO's zijn niet te vergelijken met die van hoofdklassers." Dat kan Kraay haast niet geloven: "Als ik hier in de zaal kijk, zie ik meer kapitaal dan bij een eredivisieclub."  Uiteindelijk komt het panel niet tot een antwoord of de Topklasse nu het amateurvoetbal gaat verbeteren of niet. Duidelijk is wel dat ook een onvolledig plan de gemoederen verhit en dat de KNVB met een  pasklaar plan moet komen.

De betrokkenen zien uit naar 17 maart als duidelijk wordt welk model voor de Topklasse het bestuur amateurvoetbal naar voren schuift. "Pas dan kunnen we er daadwerkelijk inhoudelijk over praten," aldus Van der Woude.

Lees bericht

Op 23 maart staat het Business Event 'Golf Meets Voetbal' op de agenda.

18-03-2024

Een mooie samenwerking tussen Soli Clean B.V.Dorhout Mees en VVOG Harderwijk.

Lees bericht

Word jij ballenjongen/-meisje bij een thuiswedstrijd van Ajax?

18-03-2024

We hebben een toffe kans voor jou! 

Lees bericht

Voor de leden van VVOG Harderwijk, met korting naar de wedstrijd Nederland - Schotland vrijdag 22 maart.

17-03-2024

Wat mooi, dankzij een lid van VVOG Harderwijk kun je met korting naar deze wedstrijd.

Nieuwsoverzicht Archief